Vänsterextremister ligger bakom kaoset i Calais. Anarkister manipulerar migrantmassor att storma kanaltunneln och provocerar fram sammandrabbningar med säkerhetsfolk – som sedan framställs som brutala vildar. Det hävdar nu fransk polis.

I söndags genomfördes en massattack mot tunneln under Engelska kanalen. En rasande mobb gjorde 1 700 försök att illegalt ta sig över till Storbritannien. En fransk polis skadades och fick sys efter att ha träffats av en sten i ansiktet, kastad av en sudanes.
Natten dessförinnan hade 200 illegala invandrare försökt att till fots ta sig över till Kent efter att först ha rivit ner stängsel. Och under stridsropet ”Öppna gränserna” rusade de mot den tårgasbeväpnade polisen.

När deras framfart hindrades, satte de sig helt enkelt ner och blockerade tunneln till långt in på småtimmarna. Hela agerandet är så välorganiserat och genomtänkt att den franska polisen är helt övertygad om att det är andra krafter som ligger bakom: anarkister eller extremister långt ute på vänsterkanten, några av dem medlemmar i gruppen ”Inga Gränser”.
− Jag har aldrig någonsin förr sett en organiserad sittprotest. Detta är inte något som hetsas fram av människosmugglare, som vill vara anonyma, utan av extrema vänsterelement som är här för att manipulera migranterna att, i namn av organisationens ideal, införa ett land utan gränser och polis, säger Gilles Debove från det franska polisförbundet Unité SGP-Police FO till The Telgraph.

Enligt honom finns det bland ”krigshetsarna” också ett större antal britter.
− Fram till nu har de fått agera helt ostraffade, men nu är det dags att återgå till vad lagen säger: de måste identifieras och arresteras, fortsätter han.
Anarkisterna och/eller vänsterextremisterna söker, menar han, bara efter chanser att provocera fram våld och sammanstötningar med ordningsmakten i hopp om att polisen för eller senare sänker garden när det gäller att skydda området.
Det är Gilles Deboves absoluta förvissning att extremisterna är ute efter att utmåla poliserna som råa vildar.
− Men om det hade förkommit polisbrutalitet skulle det ha varit ute i nyheterna, säger han, och hävdar att den sudanes som kastade sten och sårade en kravallpolis – och som sedan också greps – var eggad av anarkisterna.
− De försöker hetsa de illegala invandrarna att hata polisen, fortsätter han.

Stenkastningen var första gången som en polis i konfrontation med massorna i Calais blev sårad inne i själva tunneln, men att polismän tillfogas skador av migranter är inget nytt. I fjol fick en axelskador när han slogs ner av en illegal flykting vid färjeläget och en annan träffades illa i magen av en lastbilsdörr som migranter smällde igen mot honom i samband med en fordonskontroll på en motorväg.
I Calais finns nu omkring 4 000 män – i huvudsak från Eritrea, Somalia, Sudan, Syrien och Afghanistan – som alla och allt mer intensivt försöker att på olagliga vägar ta sig till Storbritannien. Deras motto är: ”England eller döden” – vilket Samtiden tidigare har berättat om i en artikel där britterna av en FN-representant anklagas för främlingsfientlighet. Hittills har också drömmen av ”det förlovade landet” kostat tio migranters liv.

Men polisens påstående att radikala aktivister skulle ha ett finger med i spelet förnekas bestämt av gruppen Calais Migrant Solidarity, som i stället hävdar att det handlar om desperata människor som sluter sig samman på ett mer organiserat sätt eftersom det är ”enda sättet för dem att göra sina röster hörda”, uppger The Telegraph.
Till tidningen säger ”Jason”, som presenterar sig själv som ”europeisk talesman”, att folk ibland visserligen följer med migranterna när de ska demonstrera, men att han då aldrig har sett någon som varken manipulerar eller organiserar några grupper.
− Det är lögn, säger han. De möten som har hållits har – påstår han – bara inkluderat migranter, som beslöt att gemensamt gå till tunneln eftersom enskilda försök tidigare hade misslyckats.

”Jason” anklagar polisen för brutalitet och misstänker att polisen i lördags tog till någon gas som annars används av militären och som några av migranterna blev medvetslösa av. Detta – beydrar han- trots att gruppen inte ens var i närheten av att bryta igenom tunneln utan bara protesterade ”helt fredligt”. Och nu förväntar sig migranternas ”europeiske talesman” inom de närmaste dagarna fler ”organiserade protester” som kommer att blockera vägen till tunnelingången.
Enligt The Telegraph ser man nu också indikationer på att fler radikala aktiviteter förbereds i det stora läger, som fått namnet ”The Jungle” utanför Calais.

På en husvagn, som fungerar som informationscenter, finns en karta som fördömer ”Fästningen Europa”. Här pekas Italien ut som ”rasist”, Frankrike kallas ”kolonialist”, Tyskland benämns ”förtryckande” och Storbritannien förses med etiketten ”exploaterande”.
De eventuellt blivande illegala invandrarna får också rådet att de ska förbereda sig väl inför kommande förhör och att de noga ska lära sig sin historia. De uppmanas också att välja en ”kategori” som visar att på den stora fara de befinner sig i i hemlandet. Några sådana ”bra” skäl sägs vara ”ras och religion” samt homosexualitet.