Vapnet råkade han hitta i en lekpark. Och han skulle bara råna – inte begå en massaker. Det hävdar den man som i fredags öppnade eld på ett franskt tåg. Men Ayoub El-Khazzani tros ha kopplingar till IS och finns i Schengen-registret.

Det var vid 18-tiden i fredags som den tungt beväpnade 26-åringen övermannades av två amerikanska soldater som tillsammans med en brittisk vän, en affärsman, åkte på expresståget mellan Amsterdam och Paris.
En fransk passagerare som skulle gå på toaletten stötte ihop med den Kalasjnikov-beväpnade Ayoub El-Khazzani. När han försökte gripa honom brann ett skott av, och kort efter detta grep den amerikansk-brittiska trojkan in och 26-åringen, vars vagga stod i Marocko, sitter nu bak lås och bom, misstänkt för att ha planerat ett terrorbrott.

Men detta är anklagelser som El-Khazzani bestämt tillbakavisar och som han dessutom tycker är skrattretande. Genom Sophie David, den advokat som han först tilldelades, men som inte längre representerar honom, har han låtit meddela att han inte hade för avsikt att avlossa ett enda skott, än mindre begå terrorbrott.
Enligt advokaten beskriver sig El-Khazzani som hemlös och utsvulten och när han av en ren och skär tillfällighet hittade en väska i vilken det låg ett automatvapen och en telefon fick han idén att råna passagerarna på tåget. Ytterligare sammanträffanden var att han gjorde sitt fynd i den park där han brukar sova och att den ligger alldeles bredvid järnvägsstationen i Bryssel där han då klev ombord.

Efter att ha rånat passagerarna hade han tänkt skjuta sönder en fönsterruta i tåget och sedan försvinna ut genom det. Det är i alla fall hans egen förklaring.
När Sophie David berättade för den nu misstänkte terroristen om den enorma uppmärksamhet händelsen hade fått, fattade han absolut ingenting, skriver brittiska The Independent.
− Han blev fullständigt mållös när han fick veta att det han gjort har kopplats till terrorism, säger hon.
Lika övertygad om 26-åringens oskuld är hans pappa, Mohamed Khazzani, som för sex år sedan med sin familj lämnade Marocko och numera bor i den sydspanska hamnstaden Algeciras.
När han fick veta vad sonen nu misstänks för brast han ut i gråt och har varken kunnat äta eller sova sedan dess. Han fattar absolut ingenting – allra minst påståendet om att sonen skulle vara terrorist.

− Han är en snäll pojke som aldrig skulle drömma om att döda någon, säger han till Daily Mail.
Den 64-årige skrothandlaren, som är pappa till sex barn, förklarar för tidningen att enda anledningen till att Ayoub El-Khazzani reste till Frankrike var att han inte fick jobb i Spanien, något som han anklagar länderna för:
− Ni borde fråga varför de gör så här mot unga människor – man säljer tomma löften till dem och dumpar dem sedan på gatan, säger han och tillägger att det enda terrorbrott som sonen i så fall har begått och är skyldig till är ”brödterrorism”.

− Detta eftersom han inte har tillräckligt med pengar för att kunna äta ordentligt, säger han.
Själv anser han sig också vara ett offer för omständigheterna. Lägenheten som han bor i har han ockuperat och han säger sig slita dag och natt för att få tillvaron att gå ihop.
Sonen beskriver han som en religiös man som aldrig har smakat alkohol. Nu menar han att det är som om Ayoub vore död.
− Jag vet att jag aldrig kommer att få träffa honom igen. Jag är säker på att han ska sitta i fängelse länge, säger han.

Lika övertygade om att 26-åringen ”bara” var ute efter att råna passagerare för att därmed kunna köpa mat är dock inte myndigheterna.
Fransk polis har länge haft ögonen på honom och enligt antiterrorexperter har han kopplingar till Islamiska staten, IS, skriver brittiska Express.
Enligt en källa inom den spanska anti-terrorpolisen flyttade Ayoub El Khazzani från Spanien till Frankrike för ett år sedan. Han ska därefter ha rest till först Turkiet, sedan till Syrien där han tränades av IS innan han till slut återvände till Frankrike. I Schengen-registret står han upptagen som ”person av intresse”.