Ungersk polis fick under onsdagsförmiddagen ta till tårgas mot flyktingar och andra migranter som försökte smita undan registrering. 2 106 extra poliser ska nu sättas in vid gränsen rustade med hundar, hästar och helikoptrar. Dessutom överväger regeringen att även sätta in militären.

På måndag ska det 18 mil långa stängslet på gränsen till Serbien stå klart och trycket mot Ungern har därmed ökat dramatiskt. Migranter som har tagit vägen genom Makedonien pressar nu på för att hinna komma in i EU-landet Ungern varifrån det stora flertalet sedan vill fortsätta norrut, till unionens mer attraktiva delar – inte minst Tyskland och Sverige.

På onsdagens förmiddag hettade det till ordentligt i byn Röszke som ligger precis på gränsen till Serbien, halvannan mil från staden Szeged. Ungefär 200 flyktingar och migranter försökte komma undan den registrering som sker med fingeravtryck och tårgasbeväpnad polis fick sättas in.
Det finns misstankar om att många migranter kan ha slunkit igenom hål i det ännu inte färdiga stängslet till det Europa, som trots åtskilliga möten och diskussioner på högsta nivå hittills inte har lyckats hitta en gemensam lösning på hur man ska kunna hantera den enorma anstormningen av migranter, vars like världen inte skådat sedan Andra världskriget.

Ungern är en del av Schengenavtalet, vilket innebär fri passage mellan ett större antal EU-länder och är alltså migranternas ”biljett” till en bättre tillvaro.
På tisdagen greps ett rekordstort antal migranter, – 2 533 personer – de flesta från Syrien, Afghanistan och Pakistan, när de var på väg in i Ungern från Serbien, skriver danska TV2.

Situationen i Ungern har nu blivit så problematisk att landets statsminister, Viktor Orban, har aviserat att 2 100 extra poliser, också beridna och hundförare, ska sättas in för att hindra flyktingarna att ta sig in i landet. Polisen kommer även att få luftburet stöd i form av helikoptrar.
Enligt Zoltan Kovacs, talesman för regeringen, överväger man nu att också kommendera ut militära styrkor för att bevaka gränsen. Eftersom en sådan åtgärd kräver parlamentets godkännande, kommer den frågan att tas upp i nästa veckas plenum.