3,8 miljoner britter röstade på EU-kritiska Ukip i valet i maj. Partiet blev därmed tredje största röstmagnet, men får trots det inga nya platser i överhuset. Liberaldemokraterna, som fick 2,4 miljoner röster, tilldelas däremot minst tio. Nu haglar kritiken mot David Cameron.

− Det är helt uppenbart att premiärministern inte har någon tanke på att vara vare sig anständig, rättvis, rättskaffens eller konsekvent.
Mannen bakom orden är en talesperson för United Kingdom Independence Party, där David Cameron just nu inte toppar listan över landets mest populära och ordhålliga personer.
Anledningen är att Cameron 2010 lovade att framtida platser i parlamentets överhus, the House of Lords, skulle avspegla den andel röster som partierna får i val.

Men det visar sig nu att det löftet inte är mycket värt. För trots att Ukip, sett till antalet röster, blev tredje största parti i de allmänna valen som hölls den 7 maj – men som på grund av det brittiska valsystemet kraftigt missgynnades i fråga om platser i underhuset – har partiet inte ”fått inbjudan till att nominera några pärer”, skriver Daily Mail.
Det har däremot Liberaldemokraterna – partiet som gjorde ett katastrofval och backade från 56 till 8 mandat, ett ras på 49, något som också resulterade i att Nick Clegg, tidigare vice statsminister, avgick från sin post som partiledare. Trots brakförlusten erbjuds partiet tio, kanske elva, platser i överhuset och både det och Camerons svikna löfte har fått företrädare för Ukip att koka av ilska och hävda att premiärministern struntar i väljarnas demokratiska vilja.

Lord Pearson, som mellan november 2009 och augusti 2010 var Ukips partiledare, skickade i går, måndag, ett brev till David Cameron i vilket han kräver tolv Ukip-platser i Överhuset. Lord Pearson är för övrigt en av de sammanlagt tre Ukip-lorderna – de båda andra är lord Willoughby de Broke och lord Stevens of Ludgate – men samtliga är avhoppare från Tories och följaktligen inte utnämnda som representanter för det EU-kritiska partiet.
En annan källa i partiet anser att den styvmoderliga behandlingen av Ukip är ett märkligt sätt att uttrycka uppskattning för den hjälp man har gett – och ger – David Cameron och hans konservativa parti.
− Var finns tacket för att vi såg till att Labour miste så många platser att Tories kunde flytta in på Downing Street? säger han till tidningen och efterlyser samtidigt logiken i att ge Liberaldemokraterna fler platser i Överhuset när partiet tar alla chanser till att gadda ihop sig med vänstern och rösta ner varenda regeringsproposition.
− Det är mer sannolikt att det är vi, och inte Liberaldemokraterna, som i de flesta frågor stöder regeringen, tillägger han.

Enligt de beräkningar som lord Pearson har gjort borde Ukip – baserat på antalet röster i valet – ”förtjäna” 66 platser i Överhuset. På samma sätt skulle Liberaldemokraterna, som för närvarande har 102 platser, förlora 59. Labour skulle tappa 46 lorder och Tories 22 – om nu alltså fördelningen korrekt skulle avspegla andelen röster och enligt lord Pearson.
− Jag kan tänka mig ett antal personer från Ukip som stort skulle kunna bidra till arbetet i Överhuset – mycket bättre än ännu fler Liberaldemokrater och andra ögontjänare i Underhuset, är hans något beskt formulerade uppfattning.
I det brittiska underhuset sitter 650 ledamöter. Antalet medlemmar i Överhuset är däremot inte fastställt.