Att forcera den inhägnad som ska hindra migranter att till Storbritannien är en barnlek. Det har Mike Hookem, EU-parlamentariker för Ukip nu visat. På ett ögonblick tar sig sig 61-åringen upp på stängslet i Calais – allt medan ett tv-team från BBC filmar.

Samtiden har flera gånger och så sent som bara för ett par dagar sedan berättat om migrantkaoset i franska Calais. Uppskattningsvis 4 000 män, i huvudsak från länder som Eritrea, Somalia, Sudan, Syrien och Afghanistan, finns för närvarande i det läger som går under namnet ”The Jungle” – Djungeln – varifrån de försöker att illegal ta sig över till Storbritannien.
För en vecka gjorde 1 700 personer ett gemensamt och våldsamt försök att storma den tunnel som förbinder Frankrike med Storbritannien. Den attacken slogs visserligen tillbaka av polis, men trots man på båda sidor av Engelska kanalen sätter till alla klutar för att få stopp på strömmen, visar uppgifter att sju av tio migranter ändå lyckas i sitt uppsåt.
Bara på de senaste fem veckorna har polisen gripit över 400 illegala invandrare i grevskapet Kent; detta enligt polischefen Alan Pughsley, som i ett brev till det brittiska inrikesdepartementet flaggar för att antalet med största sannolikhet är betydligt högre än så.

I både Frankrike och Storbritannien är kritiken mot myndigheterna massiv, men Mike Hookem, som sedan 2014 sitter i EU-parlamentet för EU-kritiska United Kingdom Indpendence Party, Ukip, nöjer sig inte bara med att sätta ord på sitt missnöje. Han har också i handling visat att det i själva verket är en relativt enkel match att illegalt ta sig till Storbritannien och hur lite myndigheterna egentligen gör.
Tillsammans med team med sig från brittiska public service-företaget BBC åkte han i fredags helt enkelt till Calais, och medan teamet filmade tog sig Hookem, som tidigare har tjänstgjort i flygvapnet, Royal Air Force, upp på stängslet – och det bara på ett ögonblick, berättar DR Nyheder.
− Och jag är 61 år gammal. Föreställ dig då en ung grabb i 20-årsåldern, han hoppar bara över, säger Mike Hookem i filmen som kan ses på YouTube.

Och det var nu inte första gången som Ukip-politikern från Yorkshire besökte området. Veckan innan BBC filmade hans demonstrationsklättring, blev han personligen vittne till hur 25 migranter försökte ta sig genom hål i stängslet. Flyktförsöket kom dock av sig eftersom Hookem och hans medarbetare satte på helljuset på sina bilar och lyste direkt på migranterna som låg och tryckte i buskarna. Men Mike Hookem nöjde sig inte med det; han tog också bilder, bland annat en på en av de män som hade planerat en illegal flykt till Storbritannien. Fotot la han ut på sitt Twitter-konto med texten: ”Den här killen var inte glad över att ha blivit fotograferad”. En annan bild, tagen vid samma tillfälle, har texten: ”Mitt team och jag stoppade fler illegala från att komma på spåret än Eurotunnels säkerhetsfolk”.

Detta ledde till att Hookem beskylldes för att ha begått självtäkt, det vill säga att han skulle ha tagit sig en rätt utan att ha tillstånd, men det är anklagelser som han bestämt tillbakavisar. Själv hävdar han att han bara och av en tillfällighet råkade på migranterna när han var på platsen.
− Personer som gör sig skyldiga till självtäkt ska vi inte ha – vem vill ha det? − det är ju löjligt. Det är polisen som ska patrullera här, säger han.