Fängelse i 18 månader, därefter utvisning ur Danmark i tolv år. Det blev straffet för “sigøjnerbossen” Gimi Levakovic efter att rätten i går förklarade överhuvudet för landets mest kriminella familj skyldig till olaga vapeninnehav och dödshot.

I januari i år blev Gimi Levakovic och hans familj en rikskänd storhet i Danmark. Då sände nämligen TV2 en dokumentär i två delar om ”Sigøjnerbossen og hans berygtede familie”. Det närgångna porträttet av den kroatiska romska stora familjen som trots 40 år i Danmark inte känner sig integrerad där kan ses på YouTube.
Men inte minst för den danska polisen och samhället i stort var familjen Levakovic, som kom till Danmark 1972, ingen ny bekantskap. Bland annat har det visat sig att 28 medlemmar har fått 17 miljoner danska kronor i bidrag under de senaste fyra åren. Flera i klanen är dessutom mycket tungt kriminellt belastade och tidigare har tre av dem utvisats på livstid till Kroatien – där familjens vagga stod – efter att ha dömts skyldiga för grova bostadsrån. En fjärde blev helt nyligen utvisad i 12 år efter att, kraftigt påverkad av hasch och heroin, ägnat sig åt vansinneskörning på gatorna i Köpenhamn, skriver B.T.

Men olika familjemedlemmar har därutöver dömts för andra tunga brott som våld, våldtäkt och ett oräkneligt antal ”trickstölder”.
När familjen, med hövdingen i spetsen, på allvar blev presenterad för den danska allmänheten utbröt ett formligt raseri, något som med önskvärd tydlighet framgick inte minst på Facebook. Redan då framfördes högljudda krav på att familjen – men framför allt Gimi Levakovic – borde ha utvisats för länge sedan. Flera politiker stämde för övrigt in i den kören.
Så här skrev till exempel Carsten Lindstrøm på FB:

“Ham sigøjnertossen her, har boet i Danmark i 40 år og blot malket den danske statskasse og han samt hans sønner har kostet kassen. Hvordan hulen kan man køre rundt i en stor BMW og Jaguar, bo i et hus der absolut ikke bære præg af ALDRIG har bidraget til det danske samfund økonomisk og så samtidig være på kontanthjælp?”

Men nu har alltså det som många har önskat och krävt blivit verklighet. I går, torsdag, föll bilan då rätten i Næstved dömde det 46-åriga familjeöverhuvudet till fängelse och därefter utvisning.
Han befanns skyldig till olaga vapeninnehav samt för att ha uttalat dödshot. Det som bäddade för detta var att polisen i maj i år fick rycka ut till en bostad där det rådde fullt tumult då Gimi Levakovic hade kommit i våldsamt bråk med andra romer – något som TV2:s dokumentär för övrigt visar inte var första gången.

Ett vittne – en ung kvinna – berättade bland annat att en stupfull Levakovic hade hotat att skjuta en av sina antagonister och bett sin dotter att leta fram hans pistol. Hon blev rädd, men fadern raglade efter henne och gav henne en örfil. Därefter vände han sig i sin vrede mot det unga kvinnliga vittnet.
− Han tog tag i min tröja och sa åt mig att hitta hans pistol. Om inte skulle han skjuta mig och min familj, uppgav hon i rätten.
I ett rum hittade polisen det av Gimi Levakovic efterfrågade vapnet: en skarpladdad pistol, invirad i barnkläder. Vid sidan låg ytterligare ett magasin, laddat med åtta patroner.
Samtidigt gjorde polisen ett annat fynd: på sig hade Levakovic over 22 500 (danska) kronor – som genast beslagtogs på grund av en skatteskuld.

Gimi Levakovic har hela tiden förnekat all kännedom om pistolen, vilket för övrigt också hans 14-åriga dotter gjorde när hon frivilligt avgav sitt vittnesmål.
Men enligt två andra vittnen bad hon dem strax innan polisen ankomst att gömma vapnet eftersom hon – sades det – hade låtit dem förstå att hon var rädd för vad hennes temperamentsfulle fader skulle kunna ta sig till under rusets inflytande.

Domen mot ” “sigøjnerbossen” överklagades genast men domaren beslöt att Levakovic ska förbli i häkte tills fallet avgörs.
Levakovics missnöje med domen delas dock inte av alla. På Facebook hälsas den med glädje och inte minst är man i Dansk Folkeparti nöjd med utfallet.
− Jag tycker den är en mycket bra dom och han får det han förtjänat. Detta är ju en sak som under längre tid har engagerat danskarna och som också har varit uppe på Christiansborg några gånger. Så det skulle ju vara fint om det slutar med att han åker ut ur Danmark, säger partiets ordförande i invandrarfrågor, Martin Henriksen, som dock menar att det kanske ännu är för tidigt att ropa hej eftersom domen är överklagad och att det, trots allt, kanske ändå inte blir någon utvisning.