Affärsmannen Donald Trump presenterade häromdagen det invandringspolitiska program han avser driva om han blir vald till USA:s president nästa år. I vanlig ordning har vänstern rasat men många av Trumps medtävlare i det Republikanska partiet har tagit rygg på honom och hans förslag.

USA har precis som Sverige och Europa ett enormt problem med invandring, såväl legal som illegal. Den amerikanska gränsen mot Mexiko blöder bokstavligt talat. Enligt officiella siffror finns det drygt 10 miljoner illegala invandrare i USA, de flesta från Mexiko eller andra latinamerikanska länder. Konsekvenserna liknar dem i Europa – en svart låglönemarknad som håller tillbaka den reguljära löneutvecklingen har skapats, välfärdsutgifterna har skenat och gängkriminaliteten får ett stadigt flöde av nya rekryter.

I val efter val har det amerikanska folket satt sitt hopp till att politikerna, speciellt inom Republikanerna, ska göra något åt situationen. Hittills har det varit förgäves. In på scenen kommer så Donald Trump. Det förslag han nu presenterat innehåller så gott som alla de migrationspolitiska förslag som tidigare, i olika former, förts fram utan att någonsin varit nära att realiseras.

Trump bygger sitt program på tre principer: En nation utan gränser är ingen nation, en nation utan lagar är ingen nation och en nation som inte tjänar sina egna medborgare är ingen nation. Om han får som han vill kommer det byggas ett stängsel på den mexikanska gränsen. Ett stängsel som Mexiko får betala. Illegala invandrare som uppehåller sig i USA ska förmås återvända hem. Pengaöverföringen från illegala invandrare till Mexiko ska stoppas. Barn som föds av illegala invandrare i USA ska inte automatiskt tilldelas amerikanska medborgarskap som tidigare varit praxis.

Kampanjen till nästa års presidentval är ännu i ett tidigt skede och mycket kan hända – men en sak är tydlig. Ju mer Trump hörs och syns desto mer växer hans popularitet. Sedan förra månaden har hans ledning över de andra republikanska kandidaterna ökat, liksom andelen personer som har en övervägande positiv bild av honom. Tvärt emot vad an kan tro är han mer populär hos kvinnor än män, allt detta enligt färsk opinionsmätning från CNN.

Trumps migrationspolitiska programförklaring kommer knappast göra hans ställning svagare.