Flera års vänsterpolitik med en kravlös liberal syn på invandring, kombinerad med naivitet. Det är förklaringen till dagens kaos i Calais. I alla fall enligt Labours Phil Woolas, tidigare integrationsminister.

Flyktingkrisen i franska Calais och Storbritannien är inte – som många annars nu vill göra gällande – den nuvarande konservativa regeringens fel. Ansvaret kan inte heller läggas på det förra styret, koalitionen mellan Tories och Liberaldemokraterna. Nej – skulden är helt och hållet den brittiska vänsterns. Det hävdar nu Phil Woolas, som mellan oktober 2008 och maj 2010 var integrationsminister i Gordon Browns regering.

Den kontroversielle 56-åringen, som invaldes i parlamentet redan 1997, men som 2010 kastades ut i kylan och till och med uteslöts i partiet efter en valkampanj som The New Statesman beskriver som den mest ovärdiga i modern tid, levererar den svidande kritiken samtidigt som han kräver ett brittisklett interneringsläger på fransk mark. Ett sådant skulle, enligt Woolas, vara ett effektivt hinder för strömmen av illegala invandrare till Storbritannien.
− För om de vet att de blir inlåsta, kommer de inte, skriver han i ett inlägg i Daily Mail.
Men han nöjer sig inte med att fördöma den slapphänta och blåögda invandringspolitik som – inte minst under den period som Tony Blair satt tungt på premiärministertaburetten – Labour kunde föra i många år.

En annan förklaring till hela det kaos som nu utspelar sig i på båda sidor av Engelska kanalen, menar han vara det faktum att Storbritannien – som ett av få EU-länder – inte har några nationella ID-kort. En lag om ett sådant – Identity Cards Act − antogs visserligen redan 2006, men upphävdes i januari 2011 av den då Cameron-ledda koalitionen.
Men Phils Woolas går också hårt åt den lag om mänskliga rättigheter som den dåvarande Labourregeringen under Blair klubbade igenom 1998. Det är för övrigt en lag som David Cameron har kritiserat sedan 2007 och som han under innevarande mandatperiod avser att ersätta med egen brittisk människorättslag, innebärande att parlamentet och landets domare får makten att strunta i Europadomstolen och dess – som Daily Mail i oktober i fjol uttryckte det – ”galna beslut”.

Woolas pekar på att den nu 17-åriga lagen har gjort det svårare att förpassa utländska medborgare från Storbritannien eftersom dessa har getts samma rättigheter som britterna.
I sin artikel konstaterar Woolas att många av de som nu finns i Calais har flytt från krig, men att de, i och med att de befinner sig i Frankrike, också är i säkerhet. Han tillägger att andra har betalat människohandlare i hopp om att kunna få ett bra liv, men slår fast att det då inte är en fråga om politisk asyl.
− Dessa människor vill leva i ett rikt land. Det är ekonomisk invandring, skriver han och fortsätter:
− När det gäller Calais är det visserligen franskt territorium, men vår gränskontroll. Ett interneringsläger som ersätter flyktingläger skulle sända en signal. Om invandrarna visste att de skulle låsas in och deporteras när de kommer till Calais, skulle de inte åka dit.

Den brittiska regeringen har nu aviserat hårdare tag i hopp om att kunna få ett slut på kaoset. Bland annat handlar det om att den som hyr ut bostad till illegala invandrare riskerar fängelse och man ser nu också på möjligheterna att slopa bidrag för familjer som fått avslag på sin asylansökan.
Att de brittiska politikerna arbetar för att landet ska bli mindre attraktivt för de illegala invandrarna är, enligt Eurotunnels kommunikationsdirektör John Keefe, en väg som kan fungera, i alla fall på längre sikt. Men bara förstärkt säkerhet ger han inte mycket för:
− Man håller dem borta en natt. Sen vilar de under dagen och kommer tillbaka nästa natt, säger han.

I går, måndag, avslöjades att antalet ensamkommande unga asylsökare under året och fram till mars har ökat med nästan 50 procent. Detta innebär en tung ekonomisk börda för socialtjänsten i grevskapet Kent och tär på de pengar som har budgeterats för hjälp åt barn där. Vissa tonåringar som har kommit över Engelska kanalen får inkvarteras utanför grevskapet och platser dit en taxiresa kan gå på upp till nästan 2 000 kronor.
Och medan Storbritannien kämpar med att hindra  ännu fler illegala invandrare från att ta sig över Kanalen, får landet ännu en återigen en knäpp på näsan av EU för att inte göra tillräckligt för att ta sin del av asylsökare. Storbritannien ”borde visa större solidaritet”. Påpekar alltså Bryssel.