Brodern förälskade sig i ”fel” kvinna. Som straff ska hans två systrar, 15 och 23 år, först våldtas, sedan visas upp nakna i byn. Detta enligt en dom som avkunnats av byrådet. Den äldsta systern vädjat till Indiens högsta domstol om beskydd.

Kärlek över de urgamla kastgränserna kan fortfarande få de mest barbariska konsekvenser i vissa delar av Indien. Det har en familj i distriktet Baghpat i delstaten Uttar Pradesh, i landets norra delar, fått erfara.
Familjen är dalit – det vill säga tillhör den lägsta klassen i kastsystemet, en utstött grupp och också kallas ”de oberörbara”. Så när sonen/brodern Ravi blev kär i en flicka tillhörande ett högre kast var katastrofen ett faktum.
För att få de unga tu på andra tankar, tvingades flickan i februari att gifta sig med en annan, i familjen ögon mer lämplig man, men detta hindrade inte det förälskade paret att bara några veckor senare rymma.

Av rädsla för hämnd tvingades Ravis två systrar att senare fly från hemmet.
Enigt uppgifter har paret nu kapitulerat, men de gav upp först efter att deras familjer hade torterats av polisen och medlemmar av det kast, Jat, som den gifta kvinnan tillhör hade hotat att hämnas Ravis handlingar, skriver Zee News.
Men detta ansågs inte tillräckligt av Khap panchayat, byrådet, i vilket män som tillhör Jat-kastet har framträdande roller, som alltså beslöt att systrarna skulle straffas för det brodern hade gjort. Först skulle de våldtas, därefter tvingas marschera genom byn nakna och med svärtade ansikten.

Enligt Högsta domstolen i Indien är påbud som utfärdas av Khap panchayat – som för övrigt beskrivs som en folktribunal – olagliga, men detta till trots fortsätter verksamheten i några delstater, och enligt Amnesty International verkställs straffen tämligen ofta.
Amnesty har för övrigt nu dragit igång en namninsamlingskampanj. Målet är att 50 000 underskrifter ska kunna skickas till myndigheterna i Uttar Pradesh med krav på att kvinnorna i båda familjerna ska skyddas och att de personer som har beordrat våldtäkterna ska åtalas.
Den äldre av de två systrarna har vädjat till landets högsta domstol om skydd och flickornas far har vänt sig med klagomål till två lokala organ efter att hans familj har trakasserats av både den förrymda kvinnas familj och polis. Familjen är också mycket bekymrad över Jat-kvinnans säkerhet eftersom hon dessutom sägs vänta barn med Ravi.

Trots Högsta domstolens fördömanden av Khap panchayats är byråden allmänt spridda i delar av Indien. De utgörs uteslutande av män – ofta äldre – från de dominerande kasten och det är de som också anger reglerna för hur byborna ska uppföra sig och interagera.
Enligt Rachel Alcock i brittiska Amnesty är det rutin att Khap-domstolarna utdömer ”avskyvärda sexuella våldsamma straff mot kvinnor”.
− Våldtäkt är ett motbjudande brott och inte ett straff. Det är därför inte förvånande att denna vidriga ”dom” har lett till ett globalt ramaskri, säger hon till Daily Mail och tillägger att Högsta domstolen i Indien med rätta har olagligförklarat sådana befallningar.

Hon slår också fast att delstatsregeringen i Uttar Pradesh nu har en viktig och brådskande plikt: att värna familjens säkerhet.  Rachel Alcock kräver också en korrekt och oberoende utredning av ”dessa barbariska och olagliga” order som Khap panchayat-domstolarna ”uppenbarligen fortsätter att utfärda”.