Tre veckor före sändning var debattören Mona Walter ganska säker på att SVT skulle klippa bort de scener som visar hur hon, den kvinnliga reportern och en fotograf blir attackerade i Rinkeby. I går kväll sändes inslaget som en del i ett längre reportage om radikaliseringen i förorten.

I början av reportaget berättar Hashim Salad Elmi, ordförande vid Svensk-somaliska stödföreningen i Stor-Stockholm, att det kokar i Sverige. Att radikaliseringen har pågått och pågår för fullt. Han säger att han tror att ”de sover i Sverige. IS har rekryterat ungdomar och utbildat dem för att de ska kunna förvalta uppdraget och nu är det mer professionellt än tidigare.”

Tv-inslaget beskriver vidare hur den självutnämnda moralpolisen fungerar i svenska förorter. Att islamiska auktoriteter talar om för kvinnor hur de ska klä sig och bete sig. SVT-reportern konstaterar att ingen kvinna vill ställa upp på bild och röja sin identitet i reportaget.

Mona Walter. ©Skärmavbild SVT.

Mona Walter. ©Skärmavbild SVT.

När teamet åker till Rinkeby för att prata med de boende i området tillsammans med debattören och islamkritikern Mona Walter, blir de attackerade av människor som känner igen Walter. Inslaget visar hur upprörda män skriker hora åt Walter och spottar efter henne och tv-teamet. ”Ilskan växer och det blir snart en hotfull stämning. Vi lämnar Rinkeby med utropet från en av de arga unga männen färskt i minnet: Det här är inte Sverige.”

För Samtiden berättade Mona Walter direkt efter att tv-reportaget spelades in i början av augusti, att de fick springa från Rinkeby centrum för att söka skydd i reportagebilen och att den då attackerads av folk som kastade ägg. Både reportern och fotografen var så uppskärrade att de darrade efter incidenten.

– De kunde inte tro det, de var helt chockade, sa Mona Walter.

Dessa händelser visas däremot inte i inslaget. Enligt Mona Walter kunde inte heller de två poliserna som var med – som personskydd åt Mona Walter som lever under dödshot – skydda dem i den hotfulla situationen. Så här skriver hon i ett Facebookinlägg efter att inslaget visats:

Jag är häpen. Dom klippte bort hoten journalisten och jag fick. Dom tog inte med att gruppen av muslimer tvingade fotografen att stänga av kameran. Inte heller tog dom med vandaliseringen av SVT:s bil och att vi springande fick gömma oss i bilen för att inte få stryk. Dom två poliserna som var med kunde inte ens skydda oss. Efteråt var journalisten och fotografen väldigt skärrade och det tog lång tid innan alla lugnade ned sig. Islam är bara islam. Det är i Sverige den plötsligen kan bli radikal men i resten av världen är den bara islam.

SVT-bilen attackerades med ägg. ©Skärmavbild från Mona Walters Facebook-inlägg

SVT-bilen attackerades med ägg. ©Skärmavbild från Mona Walters Facebook-inlägg

Inslaget, som visades i måndagskvällens Aktuellt kl 21, följdes av en paneldebatt med inbjudna experter. Men Mona Walter fick inte delta.

… I Aktuellt kommer jag vara med i ett inslag då jag tillsammans med journalisten Ulrika besökte Rinkeby.
Eftersom jag blev igenkänd jagades vi bort av ett tjugotal personer med muslimsk bakgrund under stor tumult. Efter inslaget skall det hållas en paneldebatt med inbjudna experter. Själv är jag naturligtvis inte inbjuden då jag kanske anses som alldeles för kontroversiell av experterna. Sedan ska detta inslag följas upp i Morgonsoffan i morgon bitti. 
Hur detta inslag kommer att vinklas vet jag inte då jag ännu inte fått ta del av det.
Mitt förtroende för SVT är dock lågt. I andra inslag som jag varit med har jag blivit censurerad då jag nämnt att vi i våra förorter har en inofficiell sharialag invånarna där tvingas leva efter och självutnämnda shariapoliser som kontrollerar att denna lag efterföljs.