Det blev en rejäl debatt omkring Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism. Att mördarna i ISIS skulle få hjälp med att få bostad och jobb väckte starka känslor. Trots att det rödgrönrosa styret i Stockholm tog till sig kritiken och öppnade upp för att förändra strategin och skapa en bred förankring för den, så finns det tecken på att ansvarigt kommunalråd, socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) inte har läst strategin.

I en debatt mellan Hanif Bali (M) och Ewa Larsson, som arrangerades av Aftonbladet under Almedalsveckan så verkade Ewa Larsson inte ha någon aning om vad som stod i dokumentet . Följande meningsutbyte äger rum i debatten mellan Bali och Larsson:

Hanif Bali: ”Det som står också är att ni vill ge pengar till väldigt konservativa organisationer. I det här dokumentet står det att Islamiska förbundet till exempel och så, ska få pengar.”

Ewa Larsson: ”Nu har du totalt fel. Men inte står det väl att vi ska ge pengar till konservativa fundamentalistiska organisationer. Nu får du ta och sansa dig lite.”

”Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism” är ett dokument på nio sidor. Om man har läst det en gång så borde man komma ihåg de viktiga delarna, som att man ska ge stöd till Islamiska förbundet, vilket Ewa Larsson förnekar. I dokumentet, på sidan nio, så står följande:

”Det finns exempel på lokala aktörer som bidrar med insatser lokalt. Exempelvis har Islamiska förbundet och moskén i Rinkeby-Kista startat föräldra- och ungdomsutbildningar för berörda i Järvaområdet. Det är mycket viktigt att stödja sådana lokala initiativ.”

Man skulle kunna tro att Ewa Larsson gjorde ett misstag. Alla kan göra ett misstag och säga något fel. Men när debatten går vidare så uppstår ännu ett meningsutbyte om Islamiska förbundet och vad som egentligen står i dokumentet:

Hanif Bali: ”Men okej, men då undrar jag vilka är det som ska till de här jobbtorgen och fixas fram med bostäder till då?”

Ewa Larsson: ”Fast så står det ju inte.”

Hanif Bali: ”Ja, men det står det ju. Det står ju att ni ska samordna fram bostäder. Ni ska ge pengar till Islamiska förbundet och det står att ni ska se till med sociala insatser och jobb. Det står i dokumentet. Du kan ju förneka det här men det ligger ju på nätet.”

Ewa Larsson: ”Nej, nej, nej, nej. Jag kan läsa vad som står. Vill du det? Ska jag läsa upp… nej det tar lite… men jag kan läsa litegrann. Att vi säger att vi ska samarbeta med frivilliga organisationer. Att vi ska till med anpassa…”

Hanif Bali: ”Vilka frivilliga organisationer? I dokumentet står det vilka.”

Ewa Larsson: ”Nej.”

Hanif Bali: ”Det står ett specifikt förbund. Kan du nämna det?”

Ewa Larsson: ”Nej, det står inte i dokumentet. Du har fel min vän. Och du kan få titta på det här efter. Skulle vi tala om vilka vi skulle samarbeta med?”

Ewa Larsson verkar inte ha läst dokumentet överhuvudtaget. Det står faktiskt i dokumentet att:

”När det gäller försörjning är det viktigt med samarbete mellan socialtjänstens försörjningsstöd, Jobbtorg och andra insatser vid arbetsmarknadsförvaltningen, samt länk till Arbetsförmedling. Slutligen, är boendefrågan en förutsättning som behöver fungera och därför bör även bostadsbolagen ingå i en samverkan under efterperspektivet.”

Antingen ljuger Ewa Larsson eller så har hon inte läst ett ord av vad som står i dokumentet. Aftonbladet som skrev en artikel om denna debatt verkade inte heller ha läst strategin eftersom att de inte skrev ett ord om att Ewa Larsson inte visste vad som stod i strategin.

Det som hände är att ett kommunalråd i Sveriges huvudstad lade fram en kontroversiell strategi på endast nio sidor. I en debatt kunde hon inte komma ihåg ett enda ord av vad som stod i strategin. Hur kan media ha missat det här? Jag är säker på att om ett rödgrönt statsråd i Sverige skulle bli sinnessjuk så skulle media inte märka det. Om Gustav Fridolin tog av sig byxorna och började dansa naken på gatorna så skulle media inte se det.

Nu har vi nått botten. Sverige har blivit Jonestown. Etablissemanget i det här landet är en sekt. Vi har ingen kritisk media som granskar politikerna. Det krävdes en enda kritisk journalist för att märka att Ewa Larsson inte visste vad som stod i ”Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism”. Den journalisten fanns inte. Ni fick läsa om det här i min krönika i Samtiden, en nättidning som inte har bråkdelen av de resurser som Expressen och Aftonbladet. Trots att jag har använt Aftonbladet som källa kommer inte någon journalist skriva om det här, eftersom etablissemanget är en sekt.

Media i Sverige är ett skämt. Inte en enda journalist kommer skriva om det här, trots att ”Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism” har varit aktuell och omdebatterad. Om Sverige var ett normalt land så skulle det vara en skandal att ett kommunalråd som lagt fram en strategi inte vet vad som står i den. Men Sverige är inget normalt land. Sverige är extremt. Anledningen till att journalister inte kommer att skriva om det här är för att de är rädda för att stämplas som Sverigedemokrater. Så larvigt är det faktiskt. Till denna låga nivå har vi sjunkit i det här landet.

Lägger man fram en strategi mot våldsbejakande extremism utan att ha läst den så är man förvirrad. De enda som är ännu mer förvirrade än Ewa Larsson är de som kommer att rösta på henne igen. Låt oss lägga ribban riktigt lågt i den svenska demokratin: om du ska lägga fram ett förslag som berör ISIS, läs igenom det först! Vilken gräns måste politiker passera i Sverige innan allmänheten böjer ner huvudet och börjar skämmas över dem? När Åsa-Nisse-mentaliteten kommer in i politikens värld är det inte roligt längre, då är det tragiskt.

Nima Gholam Ali Pour