200 syriska flyktingar är välkomna till Slovakien. Men – bara om de är kristna. Däremot är dörren stängd för muslimer.
− De skulle inte känna sig hemma här, säger en regeringstalesman.

Bara i år har 240 000 – hittills – migranter anlänt till Italiens och Greklands kuster efter att ha transporterats över Medelhavet. Därifrån har en stor del sedan tagit sig vidare mot attraktiva mål – inte minst Tyskland och Sverige. Strömmen av migranter visar inga tecken på att mattas av utan snarare tillta och Tyskland, som redan är det EU-land som tar emot flest asylsökare, räknar med kanske upp mot 800 000 asylsökare i år, uppger brittiska BBC. Det är en volym som med råge slår rekordet från 1992 då 438 000 personer sökte asyl som en följd av Bosnien-krisen.

Som Samtiden tidigare har berättat försökte 107 500 personer ta sig in i Europa bara under juli månad och det är första gången som 100 000- strecket har passerats sedan Frontex, EU:s gemensamma gränskontroll, 2008 började registrera strömmen av flyktingar och/eller asylsökare.
Efter vårens stora tragedier på Medelhavet då åtskilliga hundra människor drunknade, snabbinkallade EU-presidenten Donald Tusk unionens ledare till ett extra toppmöte där flyktingkrisen var enda ärende.
Efter mycket diskussioner hit och dit kom medlemsländerna i juli överens om att 32 000 asylsökare på frivillig basis ska fördelas mellan länderna. Från början var det tal om 40 000, men till slut blev det alltså betydligt färre eftersom några länder, bland andra Slovakien, vägrade att gå med på en av EU förutbestämd volym.

Både FN och EU har uppmanat de europeiska länderna att solidariskt dela på bördan så att inte bara de länder som redan tar emot flest migranter ska få dra ett ännu tyngre lass Och det vill Slovakien gärna hjälpa till med – men bara under vissa förutsättningar. Landet, som har 5,4 miljoner invånare vilka till största delen är katoliker, säger sig vara berett att ta emot 200 syrier från flyktingläger i Turkiet, Italien och Grekland. Kravet är dock att dessa ska vara kristna. Några muslimer accepteras inte.
− Vi skulle i och för sig kunna ta emot 800 muslimer, men vi har inga moskéer i Slovakien så hur skulle muslimerna kunna integreras om de inte kan trivas här?, säger Ivan Netik, talesman för landets inrikesdepartement, till BBC.

FN:s flyktingorgan, UNHCR, har uppmanat länderna att vara ”inkluderande” och enligt EU-kommissionens talesperson, Annika Breithard, är medlemsländerna strängeligen förbjudna att diskriminera.
Men att det skulle vara tal om negativ särbehandling avvisar Ivan Netik bestämt. För Slovakiens handlar det om att kunna hålla ihop landet, något som blir omöjligt om muslimerna inte kan finna sig till rätta i en miljö där det inte finns moskéer, menar han.

Ivan Netik betonar att Slovakien verkligen vill hjälpa det övriga Europa med den våg av migranter som nu sköljer över denna del av världen, men tillägger att Slovakien inte är det land som står högst på flyktingarnas önskelista.
− Vi är bara ett transitland och folk vill inte stanna här, säger han.