I Saudiarabien har antalet avrättningar ökat. Enligt en färsk rapport från Amnesty International avrättas i snitt en person varannan dag. Ofta ungdomar, psykiskt störda eller utländska medborgare, gästarbetare, som inte förstår vilket slags erkännanden de skrivit på.

Som Samtiden tidigare skrivit om (läs artikeln där svenska Ulla berättar om livet i Riyadh) är avrättningar en del av vardagen i Saudiarabien. I landet gäller sharia, islamisk rätt.

Enligt Amnestys nya rapport som publicerades på tisdagen, har antalet avrättningar ökat. Sedan i augusti i fjol till juni år har 16 människor i månaden avrättats. Det är en person varannan dag.

Enligt rapporten avrättas både ungdomar under 18 år och psykiskt sjuka. Dödsstraff kan också utdömas för narkotikabrott, ett brott som enligt internationell lag inte är av den allra mest allvarliga sorten, skriver svt.se.

– Rättegångar som leder till avrättningar kan vara helt orättvisa. En del dömda har inte alls fått hjälp av advokat. I andra fall är den enda bevisningen ett erkännande, framtvingat med misshandel och tortyr, ett erkännande som ibland skrivs under utan att du vet vad det står, säger Sevag Kechichian, en av dem som arbetat med rapporten.

Eftersom Amnesty International Amnesty inte har fått undersöka på plats, har de gått igenom 20 fall, som de anser ger en representativ bild. Nära hälften av de som avrättas kommer från andra länder. I landet uppehåller sig många gästarbetare från Indien och Asien.

– Det kan vara sårbara och fattiga arbetare som inte förstår vad som pågår. De förstår inte arabiska och förstår då inte vad de förhörts om eller vad de skriver under för erkännande. Det kan vara så att de inte har haft någon advokat, från dag ett tills att de avrättas, säger Sevag Kechichian från Amnesty International.

För att kunna se över hur dödsstraffet används vill Amnesty att Saudiarabien stoppar avrättningarna. Det har visserligen genomförts reformer i det saudiska rättsystemet, men de reformerna syns inte i praktiken kring dödsstraffet.

– Utrymmet att närma saudisk tillämpning av sharia till internationell lag är enormt, men det saknas tyvärr vilja att göra det, säger Sevag Kechichian.