Mauricio Rojas, ekonomisk historiker och flykting, först från Pinochets Chile och sedan en andra gång från vänsterliberalismens Sverige, är säker på att Sverigedemokraterna kommer att bli Sverige största parti. Den åsikten förde han fram i en gästledare i gårdagens Svenska Dagbladet.

Det mesta talar för att han får rätt. Inte bara den stora, och till synes aldrig avstannande, opinionsframgången för SD, tyder på det. Det gör även de andra partiernas intill fanatism gränsande ovilja att göra ens något litet åt alla de problem som deras politik förorsakat. En tredje faktor som talar för att Rojas har rätt är han själv. Han brukar ha rätt.

Redan 2006 när SD ännu inte nått upp till tre procent i valet skrev han att det måste bli slut på ”strutspolitiken”. Annars skulle partiet ta sig in i riksdagen 2010. Det fanns många som hoppades att den borgerliga regering som vann valet 2006 skulle minska den stora invandring som redan då slog hårt mot Sverige. Det motsatta skedde. Reinfeldt öppnade dörren för en större invandring än någonsin och SD tog sig med god marginal in i riksdagen.

Nu är situationen i svensk politik farsartad. SD stiger som en raket i opinionen medan media och de övriga partierna låtsas som ingenting. Precis som för fem år sedan vill ingen ”ta i SD med tång” – risken att bli pestsmittad av deras realistiska politik verkar vara skräckinjagande. Vad än SD gör måste alla andra göra precis tvärtom. Det ger partiet monopol på den vettiga åsikten i många politiska frågor. Det gör även den oundvikliga kursändringen som Socialdemokraterna eller Moderaterna måste genomföra smärtsammare för var dag som går.

Vad som sker i Sverige just nu beskriver Rojas som en ”mäktig våg av folkligt missnöje” och konstaterar att ”missnöjet bottnar inte i en gryende rasism eller främlingsfientlighet.” Man tycker att det borde vara uppenbart för fler hur allvarligt Sverige skadas av den nuvarande politiken.

Det enda positiva i samhällsutvecklingen är SD:s permanenta tillväxt. Senast i valet 2018 kommer man vara Sverige största parti. Rojas kommer få rätt även denna gång.