Hot om attentat med dödlig utgång har stoppat en planerad utställning av Muhammed-teckningar i London.
− Storbritannien har blivit en skrämd nation, säger arrangören, som nu uppmanar till en internationell kamp för yttrandefriheten.

Säkerhetstjänstens varning var klar och koncis: om utställningen blir av är sannolikheten mycket stor för att människoliv kan spillas. Anne Marie Waters, ledare för organisationen Sharia Watch och tidigare parlamentskandidat för EU-kritiska United Kingdom Indpendence Party, Ukip, har tagit orden ad notam och ställer in evenemanget.
Utställningen av Muhammed-teckningar var annars planerad till nästa månad och arrangemanget var ett samarbetsprojekt mellan Sharia Watch och Vive Charlie, en brittisk satirtidning online som såg dagens ljus efter attentaten mot det franska magasinet Charlie Hebdo i Paris i januari i år.

Tanken var att den holländske islamkritiske politikern och ledaren av Frihetspartiet, PVV− Partij voor de Vrijheid −, Geert Wilders skulle vara invigningstalare, men nu blir det alltså inget av med det, skriver Huffington Post.
Säkerhetspolisen har nämligen flaggat för risken för en attack med dödlig utgång antingen ”före, under eller efter” evenemanget.
Enligt uppgift hade organisatörerna tillfrågat över 200 gallerier om de var villiga att ställa ut bilderna, men samtliga – med ett enda undantag – tackade nej, skriver breitbart.com Men till slut drog sig också detta enda galleri ur och därmed stod också utställningen utan tak över huvudet.

Enligt Anne Marie Waters förekom från polisens sida inget tvång om att evenemanget skulle stoppas, men icke desto mindre upplevde hon en press.
Det, i kombination med galleristernas nej, bekräftar – säger hon – det hon länge misstänkt: att Storbritannien har blivit en skrämd nation som inte vågar ställa ut kontroversiella bilder av Mohammed.
Men att bli försedd med munkavle och ge upp kampen för yttrandefrihet är inget hon tänker acceptera och uppmanar i stället till grundandet av en global rörelse för det fria ordet.
− Det ska inte handla om en diskussionsklubb som träffas för att skrika elden är lös i en fullpackad teater utan om en oförtröttlig kampanj som aktivt, genom lagstiftning eller andra medel, försvarar människors rätt att kritisera, analysera, förkasta, satirisera och driva med varenda trosuppfattning som kan påverka samhället i stort och i synnerhet dess rättigheter, säger hon.

Vad som nu krävs är enligt Anne Marie Waters en internationell kampanj som samlar alla de som vill skydda yttrandefriheten ”från islam i synnerhet”. Och om strömmen ska kunna vändas tarvas ett både hårt och snabbt arbete.
Själv lovar hon att ställa alla sina krafter till förfogande:
− Jag ska ta kontakt med varenda organisation, politiker, skribent och yttrandefrihetsförespråkare som jag kan hitta, säger hon till Breitbart och tillägger att hennes hopp är att kampen för det fria ordet ska kunna föras upp på hela världens scen.
Hennes mål är en Muhammed-teckningstävling som kan genomföras utan fruktan.
− Och när vi kan ha en sådan, vet vi att vi kommer att vinna, säger hon.