− Ett missförstånd.
Det hävdar Rainer Wendt, ordförande i det tyska polisfacket, och tillbakavisar därmed gårdagens uppgifter om att han skulle kräva återinförda gränskontroller.

Ett uttalande av ordföranden för Deutsche Polizeigewerkschaft, det tyska polisförbundet, fick på tisdagen stor uppmärksamhet. I flera tyska och utländska media – så även i Samtiden  − citerades Rainer Wendt för att kräva återinförda gränskontroller.
Men enligt fackbasen stämmer detta inte alls; han gör nu gällande att allt rör sig om en missuppfattning, skriver Jyllands-Posten.

Enligt bland andra brittiska Daily Mail och tyska Passauer Neue Presse som Samtiden hänvisade till i artikeln, skulle Wendt ha uttryckt åsikten ”den bästa åtgärden skulle vara en återgång till gränskontrollerna”, men det anser han uppenbarligen inte alls:
− Det måste bero på ett missförstånd. Jag vill inte ha gränskontrollerna tillbaka. Det vill ingen som gläder sig åt att kunna resa fritt i ett Europa utan visum, säger han nu till den danska morgontidningen.

För att kunna klara den belastning som den stora strömmen av migranter innebär vid de tyska gränserna skulle Wendt, enligt gårdagens uppgifter, samtidigt med kravet på återinförda gränskontroller, ha uttalat ett behov av en personalförstärkning på 1 000 man. Men inte heller detta säger han sig nu ha sagt och klargör  vad han egentligen menade:
− Det jag önskar är att polismännen skulle få tid att utföra det vanliga jobbet med att patrullera vid gränserna så att de till exempel kan stoppa människosmugglarnas aktiviteter, säger han.

Han påpekar också att hans tankar om ytterligare 1 000 anställda inte handlar om att det skulle bli 1 000 fler poliser i gränslandet. Nytillskottet skulle lika gärna kunna utgöras av pensionerade lärare, säger han och förtydligar:
− Det är folk som ska jobba med att registrera flyktingar, ta deras fingeravtryck och fungera som chaufförer när flyktingarna ska transporteras från en plats till en annan.
Det är, säger han, arbetsuppgifter som i dag utförs av välutbildad polis och därmed ett slöseri med resurser. Wendt menar att det vore mycket bättre om andra tar över dessa arbetsuppgifter så att polisen i stället skulle kunna ägna sig åt verkligt polisiärt arbete.