Ökad säkerhet är vad som står på agendan när EU:s inrikes- och transportministrar träffas i Paris på lördag. Bakom initiativet, som är föranlett av fredagens planerade terrorattack, står den franske inrikesministern.

Tillsammans kommer ministrarna att se på ett antal ”mycket konkreta” förslag på hur Europa ska kunna skydda sig mot terrorattacker. Detta upplyser Bernard Cazeneuve bara några få timmar efter att den 26-årige marockanen Ayoub El Khazzani åtalades för försök till bland annat terrorrelaterat massmord, uppger nyhetsbyråerna AFP och Ritzau.

Det var i fredags vid 18-tiden som två amerikanska soldater tillsammans med en barndomsvän samt en 62-årig brittisk affärsman lyckades förhindra det som annars var tänkt som en massaker.
Tungt beväpnad med en AK-47:a, 270 patroner, en pistol av märket Luger, en kniv och en dunk bensin, hade Ayoub El Khazzani hoppat på expresståget mellan Amsterdam och Paris.
Under resans gång har det framkommit att El Khazzani − antagligen för att stärka sig själv i uppfattningen att han var på väg att utföra det rätta – i sin mobil tittat på jihadistvidoer, utlagda på Youtube. Den franske åklagaren har tidigare berättat om filmens innehåll där troende uppmanas att kriga och ta till vapen i ”Profetens namn”.

Det var när 26-åringen med sina vapen var på väg ut från en av tågets toaletter som de fyra männen övermannade honom och därmed också kunde avvärja marockanens planer på ett dödligt angrepp.
Enligt Bernard Cazeneuve är frågan om EU-länderna ska kunna implementera en samtidig och koordinerad kontroll i alla medlemsländerna.
− Vi måste undersöka om vi kan införa ett system som möjliggör att vi, på ett mer samordnat sätt, kan genomföra systematiska kontroller inte bara på flygplatser utan också när det gäller annan offentlig transport, säger en franske ministern.

I måndags fick de fyra ”tåghjältarna” – britten Chris Norman och amerikanerna Anthony Sadler, Alek Skarlatos och Spencer Stone – av president Francois Hollande – ta emot Hederslegionen, den finaste utmärkelse man kan få i Franrike.