Igår eftermiddag erkände den 36-årige eritrean, som sedan i måndags vårdats på sjukhus, morden på Carola och Emil Herlin. Hans 23-årige landsman, som i ett tidigt skede framstod som den huvudmisstänkte, är av allt att döma helt oskyldig och försatt på fri fot. I och med detta har också själva mordförloppet framträtt tydligare. 36-åringen slet först åt sig knivar som fanns på Ikeas husgerådsavdelning för att sedan mörda Carola och Emil. Därefter skadade han sig själv genom att hugga sig i magen. Tragedin är fullständig för de drabbade och deras anhöriga. Nu reses frågan om de styrande i Sverige kommer att klara av att ta det politiska ansvaret för det inträffade.

Först och främst är naturligtvis alla brott oavsett kaliber brottslingens ansvar, det är viktigt att påpeka. Men det finns en annan dimension av just detta mord – den eritreanske gärningsmannen har aldrig erhållit något uppehållstillstånd i Sverige. Sedan december 2013 befinner han sig i vårt land i strid med svensk lag. Då fick han nämligen sin första ansökan om uppehållstillstånd avvisad av Migrationsverket. I januari 2014 fick polisen ta hand om mannens ärende eftersom han avvikit och vägrade samarbeta kring sin egen avvisning. Efter det levde mannen som illegal invandrare, eller ”papperslös flykting” som vänstern eufemiskt uttrycker det, fram till i maj i år då han en andra gång fick avslag på sin begäran att få stanna i Sverige.

Bara timmar innan dådet på Ikea i Västerås ska mannen varit på ytterligare ett möte med Migrationsverket – som lämnade samma besked som de gjort redan 2013. Mannen som mördade Carola och Emil skulle alltså inte ha befunnit sig i Sverige om vårt lands lagar hade följts och om våra myndigheter, i det här fallet Migrationsverket och Polisen,  gjort sitt jobb. Varför har inte det skett? Varför ser inte Migrationsverket till att deras beslut verkställs? Varför ser inte polisen till att det sker när Migrationsverket ber om deras hjälp?

Förmodligen för att de inte vill, kan, hinner. Men kanske framförallt för att konsekvenserna av underlåtenheten är obefintlig för de ansvariga. För vem ska granska dem och ställa dem till svars? Medierna? Nej, jag skojade bara. Politikerna? Knappast. Glöm inte att det var regeringen Reinfeldt som (bland många saker) beredde väg för att illegala invandrare ska vård på bättre villkor än svenskar. Ett klart brott mot rättsstatens mest fundamentala logik.

Det finns så många fel i den här härvan att man inte vet var man ska börja. Men en sak är tydlig. Hade våra myndigheter gjort sitt jobb hade Carola och Emil Herlin varit i livet idag.