Indragna pass och utreseförbud i ett år. Det blev straffet för tre danska medborgare – varav en omyndig – efter misstanken om att de skulle resa till Syrien och ansluta sig till Islamiska staten, IS.

Det var tips ”utifrån” om att trion möjligen skulle vara på väg för att delta i jihad som gjorde att Östjyllands polis har slagit till och dragit in passen, heter det i en pressrelease från polismyndigheten.
Samtliga tre har dessutom – för en period av ett år − förbjudits att lämna Danmark. Enligt polisen finns det för närvarande inga uppgifter om huruvida männen tidigare har rest till konfliktområden.

Den 1 mars i år fick Danmark en ny lag som ger polisen möjlighet att agera mot personer som man misstänker har planer på att åka till Syrien eller Irak för att kriga. Den nya lagen var bara lite drygt två veckor gammal när en förmodad blivande krigare blev av med sitt pass och sedan dess har ytterligare en person gått samma öde till mötes.
Sammanlagt har alltså nu fem personer på detta sätt förhindrats att ansluta sig till Islamiska staten eller någon av de andra extremistgrupperna.