I juli slogs ett migrantrekord. 107 500 personer försökte ta sig in i EU och det är det högsta antalet sedan Frontex började registrera flyktingströmmen 2008. Pressen gör att flyktingsmugglarna nu har glada dagar.

Årets julisiffra innebär en tredubbling jämfört med juli i fjol och för första gången någonsin har 100 000-strecket på en enda månad passerats, uppger EU:s gemensamma gränskontroll, Frontex.
Mellan januari och juli försökte nästan 340 000 migranter ta sig in i EU-länderna vilket kan jämföras med de 123 500 som registrerades under samma period i fjol. 2014 handlade det totalt om 280 000 människor och Frontex konstaterar att utvecklingen i år har lagt en press av aldrig tidigare skådat slag på gränskontrollerna i Grekland, Italien och Ungern.

Lejonparten av de migranter som illegalt försöker komma in i EU kommer, säger Frontex, från Syrien och Afghanistan. De flesta av dessa anländer till Grekland från Turkiet.
− Detta är en nödsituation för Europa och den kräver att samtliga medlemsländer i EU ställer upp och hjälper de länder som vid sina gränser tar emot ett stort antal flyktingar, säger Fabrice Leggeri, Frontex administrative direktör.
− Frontex har uppmanat medlemsländerna att ställa upp med utrustning och personal för att stödja våra operationer i Grekland och Ungern, fortsätter han och tillägger att EU-kommissionen har sagt ja till att medlemsländerna ska få ”betydande ekonomisk assistans” för att de ska kunna klara av de utmaningar de nu står inför.

De massiva flyktingströmmarna gör nu också att människosmugglarna har gyllene dagar och priserna för att ta migranterna över gränserna har stigit rejält.
DR:s Europakorrespondent Anna Gaarslev befinner sig för närvarande i den serbiska staden Subotica vid gränsen mot Ungern och hon rapporterar att där nu råder febril aktivitet. Om bara tio dagar – den sista augusti – ska det stängsel som ska hindra migranterna från att ta sig in i Ungern vara uppsatt. Rätt höjd kommer det dock inte att få förrän den sista november, men från ungersk sida har man först och främst velat få gränshindret på plats och man har också gjort kraftiga förstärkningar inom gränspolisen.

Sett ur migranternas synvinkel börjar tiden nu bli knapp – det vet också människosmugglarna och ”biljettpriserna” för en resa till EU blir också därefter.
Den allra billigaste varianten betingar ett pris av 60 euro, knappt 600 kronor. För den summan får migranten skjuts till en järnväg och får sedan själv längs spåret ta sig till fots in i Ungern. En ”lyxresa” in i EU kostar 1 500 euro, det vill säga nästan 15 000 svenska kronor.
− Men då blir man körd i bil över gränsen och därefter en bra bit upp i Ungern, säger Anna Gaarslev till DR.
Och att det är många som nu vill ta chansen till kassaförstärkning ser hon åtskilliga bevis på:
− Det är massor med människor som mot betydande ersättning är redo att försöka få flyktingarna in i Ungern, säger hon och tillägger att det landet ”inte har något som helst intresse av flyktingarna”.
De ungerska myndigheterna rapporterar, enligt Frontex, att de i juli månad upptäckte över 34 800 illegala invandrare.