Nu finns risk för ett blodbad! Varningen kommer från Yorgos Kyritsis, borgmästare på Kos, efter en våldsam sammandrabbning mellan öns hårt ansträngda polis och hundratals migranter på tisdagen.

Migranterna fortsätter att sjövägen strömma till Kos från Turkiet. Den också bland svenskar turister mycket populära ön som har cirka 30 000 invånare har, enligt borgmästaren, nu fått ta emot 7 000 migranter. Mängden innebär givetvis stor press på alla – polis, fasta Kos-bor, turister och migranterna själva – och på tisdagen ledde spänningarna till en häftig urladdning.

Oroligheterna bröt ut vid en sportarena där flera hundra migranter, bland dem också många barn, har inkvarterats i väntan på att deras papper ska behandlas. Men exakt vad som triggade upploppet är enligt nyhetsbyrån Reuters oklart, men Svt uppger att förklaringen skulle vara att migranterna helt enkelt har tröttnat på att vänta på att bli registrerade och att de krävde att både få sina papper tillbaka och mat att äta.

Efter att lugnet hade återställts, föste polisen in ännu fler migranter in på arenan och enligt vittnesuppgifter till Reuters ledde det till att läktarna blev fullpackade. Bevakade av polis i kravallutrustning ska några av migranterna sedan ha börjat slå upp tält.
Yorgos Kyritsis konstaterar att gränsen nu är nådd och att öns myndigheter, liksom polis och kustbevakning, nu inte längre klarar den stora floden av migranter.
− Läget på ön är utom all kontroll. Det är stor risk för okontrollerbara situationer. Blod kommer att utgjutas, säger han till grekisk tv.
Ett anonymt polisbefäl har avslöjat att det finns planer på att polisen på Kos ska få förstärkning av kravallpolis från de närliggande öarna Rhodos och Siros.

Bara i år har 124 000 migranter anlänt till de grekiska öarna enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, som betecknar migranternas förhållanden på Kos som ”skamliga” och som också säger att 3 000 migranter och flyktingar för närvarande väntar på att bli registrerade av polisen.
− Medan de väntar måste de utstå bristfälliga boendeförhållanden samtidigt som de får ringa eller ingen hjälp, har talesmannen William Spindler uttalat i Geneve, samtidigt som han uppmanade de grekiska myndigheterna att förnya sina ansträngningar att ge de ”flyktingar” som kommer till Grekland ett ”anständigt mottagande”.

En källa inom kustbevakningen säger till Reuters att det varje dag kommer mellan 100 och 150 migranter bara till Kos.
Enligt den grekiske premiärministern, Alexis Tsipras, pallar infrastrukturen i landet – som ju är hårt pressat också av inhemska problem – inte för de tusentals migranter som kommer till Grekland och han menar också att hela situationen sätter EU på prov.
− Nu har tiden kommit där vi kan se om EU är ett solidariskt EU eller om det är ett EU där alla försöker skydda de egna gränserna, sa han förra veckan i ett svar på UNHCR:s skarpa kritik av ”det fullständiga kaos” som råder på några av de grekiska öarna i Medelhavet, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau.