Kataloniens dröm om självständighet kan bli verklighet 2018, trots bakslaget i fjol. När katalanerna nästa månad går till valurnorna, är det officiellt för att rösta fram ett nytt parlament. Men i själva verket handlar det om själv om oavhängighet.

I september i fjol sa skottarna ett kraftigt nej till skilsmässa från Storbritannien. Folkomröstningen följdes med spänt intresse på många håll i världen, men kanske särskilt i Katalonien, den välmående regionen i norra Spanien, där tankarna på autonomi länge har legat och pyrt. I höstas godkände det regionala parlamentet en vallag som, enligt ledarna i regionen, skulle ge Katalonien rätt att hålla en icke bindande folkomröstning om oavhängighet. Som Samtiden tidigare har berättat sa regeringen i Madrid tvärt nej. Enligt den spanska författningsdomstolen var lagen i strid med grundlagen och därmed kunde saken kanske ha varit utagerad.

Men de katalanska ledarna – med regionchefen Artur Mas, partiledare för Convergència Democràtica de Catalunya, CDC, i spetsen – lät sig inte stoppas, och det blev trots allt en folkomröstning, om än bara symbolisk, den 9 november i fjol.
Resultatet visade på ett massivt stöd för en separation. Två miljoner katalaner tog tillfället i akt för att säga sin mening och hela 80 procent sa ja till självständighet. Dock ska sägas att valdeltagandet var lågt, inte ens 38 procent.

Om en dryg månad, den 27 september, är det dags för val igen i Katalonien – ett val som på pappret är ett parlamentsval men som de facto går ut på självstyre. Artur Mas, som själv brinner för skilsmässa från Spanien, har tidigare meddelat att om de partier som förespråkar en separation får majoritet i parlamentet, kommer det att innebära att siktet är inställt på att självständighet ska förverkligas inom 18 månader, skriver nu nyhetsbyrån Ritzau.
I våras offentliggjorde de katalanska separatisterna en handlingsplan som ska garantera regional självständighet och överenskommelsen skrevs då under av samtliga partiet som är för självstyre. I händelse av en separatistisk parlamentsmajoritet är tanken att arbetet med en ny författning ska påbörjas.

Det är de senare årens ekonomiska kris i Spanien som har lett till allt starkare rop på självständighet i Katalonien, landets rikaste region med Barcelona som kraftcenter.
Anledningen till att Madrid konsekvent vägrar att gå med på katalanernas skilsmässoplaner är att Katalonien – till skillnad från Skottland – inte är en erkänd självständig nation, lika lite som katalaner är att betrakta som ett självständigt folk. Enligt den spanska grundlagen är Spanien ett land, som består av ett folk.

Och det är enligt regeringen i Madrid ett faktum som inte kan ändras. Den spanske premiärministern Mariano Rajoy sa bara för en tid sedan att självständighet för Katalonien är fullständigt uteslutet och varnar för att regionen kan fråntas det självstyre man i dag har och att det faktiskt kan bli aktuellt med tvångsstyre om politikerna i regionen inte ger upp självständighetsplanerna.
Rajoy har också fått stöd av Spaniens kung, Felipe VI.
− Offentliga myndigheter är underkastade lagen och det är genom att följa den som de garanterar att staten fungerar på ett ordnat sätt, sa statschefen i ett tal som han nyligen höll i Barcelona i närvaro av just Artur Mas – dock utan att nämna varken Katalonien eller självständighet, skriver spanska The Local.