”Det är en monstruös kriminalitet som präglar den illegala flyktingverksamheten som går via Italien”. Det säger Sicilienbon och läkaren Enzo Giambò till Samtiden.

– Individer och organisationer, många kriminella, ser sin chans att tjäna gigantiska pengar på asylsökande människor från andra kontinenter. Människosmugglarna utför avskyvärda handlingar.

Det säger Enzo Giambò, urolog med praktik i närheten av Catania. Han är beläst och berest och kan till exempel berätta hur han upplevde Sverige för bara några år sedan:

– Här i Italien har vi alltid beundrat de skandinaviska ländernas tidigare välfärdssystem, tryggheten med att skatten betalar för skola, vård och omsorg. Idag vet vi att det inte håller, att er välfärdsmodell är ett slags nationellt självmord eftersom människor från andra länder som inte betalat skatt, vill ta del av den.

Signor Giambò pratar om vikten av att Europa och Europas folk får behålla sina särarter.

– Nu suddas nationernas egenskaper ut mer och mer. Det verkar avsiktligt; vi ska inte längre få behålla våra kulturella egenheter, säger han. Och fortsätter:

– För 25 år sedan när man åkte till Paris var kanske 75 procent av stadens befolkning fransk. Idag är säkert 85 procent araber; algerier, marockaner med flera. Det som förr var typiskt för Paris; känslan på gatan, maten kulturen, finessen – finns helt enkelt inte kvar. Och så är det överallt annars också i Europa, våra kulturer försvinner, maten vi har lagat i hundratals år. Traditioner och specifika kläder. Ingen vet hur det ser ut om tio år, inte en om ett år för den delen.

Han följer mediabevakningen noga och närheten till alla hamnar och flyktingförläggningar är en del av vardagen på Sicilien.

– Det väller in hundratals människor varje dag via Sicilien. Hela Afrika vill ju till Europa! Och i städer som Milano, där har kineser och sydamerikaner börjat dominera.

Den 63-årige läkaren blickar tillbaka några år i historien och säger sig veta var det gick fel:

– Misstaget var att amerikanarna la sig i och plockade bort diktatorer i arabvärlden. Amerikanarna må ha pengar, men de är inte lika eftertänksamma och strategiska som till exempel engelsmännen. De senaste åren har man sett till att likvidera ledare – alla med mindre humana karaktärsdrag och som begått inhumana handlingar – men som kunde kontrollera sitt folk och hålla landet i schack. Ta bara konsekvenserna av att Muammar Kadaffi, Libyens forne ledare, tillfångatogs av NTC-styrkorna och sedermera dödades. Det gjorde att situation förvärrades – istället för en galning fick man flera nya. Ungefär som den mytologiska hydran med sina åtta huvuden. För varje huvud som höggs av, växte det ut två nya… Och nu kan inte landet kontrollera de kriminella människosmugglarna som opererar längs kusterna.

Han tycker det är viktigt att vi européer talar med varandra och stärker varandra i strävan efter att få behålla våra nationella säregenskaper.

– Förr kanske vi kände oss mer främmande för varandra och försökte hitta olikheter oss folkslag emellan. Idag gäller det att vi européer håller ihop och försvarar vår kultur och vår kontinent, avslutar han.