Han var beväpnad med automatkarbin, 270 patroner och en dunk bensin. Och medan han satt i tåget stärkte han sig genom att titta på en jihadistvideo. Ayoub El-Khazzani var väl förberedd för att begå en massaker i fredags.

Den 26-årige marockanen Ayoub El-Khazzani tyckte att påståendet om att han skulle vara terrorist var befängt. Skrattretande löjligt. Via sin advokat lät han förstå att han var en utsvulten hemlös och att han bara skulle råna passagerarna på expresståget mellan Amsterdam och Paris. Vapnet och mobilen han hade på sig hade han hittat – av en ren och skär tillfällighet – i en väska i en lekpark. Om detta berättade Samtiden i måndags.

Detta var en förklaring som El-Khazzani till att börja med vidhöll efter gripandet, men innan han slutade att helt tala med utredarna, blev hans berättelse allt mer oklar. Och verkligheten visade sig vara en helt annan än den han hade försökt förmedla. I stället för att råna passagerare och sedan försvinna ut genom ett fönster, var den nu misstänkte mannen mer än redo för ett terrorangrepp som den franske åklagaren Francois Molins beskriver som ”ytterst väl förberett”.

Bortsett från att han var beväpnad till tänderna, avslöjade hans telefon, som aktiverades på fredagens morgon, att han också hade hämtat inspiration och moraliskt stöd från video.
− Medan han var ombord på tåget hade Ayoub El-Khazzani tittat på Youtube-filmer där en person uppmanar troende att kriga och ta till vapen i profeten Muhammeds namn, säger Francois Molins enligt brittiska BBC.
Åklagaren berättar att en formell terrorutredning nu är i gång. Här samarbetar franska myndigheter med andra europeiska länder i syfte att kartlägga El-Khazzanis relation till radikal islamism liksom hans göranden och låtanden fram till den planerade attacken som ju – tack vare två amerikaners och en britts ingripande – inte blev av.

Det är enligt Francois Molins helt klart att den misstänkte 26-åringen, som han säger är känd för sin radikalism, helt nyligen reste till Turkiet. Därifrån är det möjligt att han tog sig in i Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten och det är en fråga som utredare nu jobbar med att få svar på.
El-Khazzani kommer att åtalas för flera olika brott, bland annat försök till terrorkopplade massmord.

Under tisdagen utförde belgisk polis husrannsakan på två adresser i Bryssel, där El-Khazzani ska ha bott under en tid efter att han för ett år sedan lämnade födelselandet Marocko. Enligt BBC ska tillslaget inte ha lett till några gripanden, men några personers ägodelar beslagtogs och kommer nu att undersökas närmare.