Att lämna barnen i Ikeas lekrum medan man själv strosar runt i varuhuset kan vara en bra idé. Fast kanske inte om man själv får betalt för att passa barnen. Men det är precis vad danska pedagoger har gjort.

− Det tycker vi inte alls är OK. När vi har tillsyn över barnen ska vi inte överlåta det på andra.
Så kommenterar en skolledare i östra Jylland det faktum att pedagoger på skolefritidsordningen, SFO, – den danska motsvarigheten till fritidshem – i sommar vid ett flertal tillfällen har tagit ungarna med sig till Ikea-varuhuset i Aarhus. Det hade väl i och för sig inte behövt vara problematiskt om nu det inte hade varit för två försvårande omständigheter: för det första har besöken ägt rum på bästa arbetstid, för det andra har ”fröknarna” låtit Ikea-personalen sköta barnpassningen medan de själva har ägnat sig åt att handla eller rent av att ta en fika i allsköns ro i cafeterian.

Enligt källor till DR Østjylland ska det röra sig om personal vid flera olika skolor som under den gångna sommaren har åkt till varuhuset och vid ett tillfälle ska en av pedagogerna ha velat parkera inte mindre än 17 barn – i åldrarna sex till tio år – i Ikeas lekrum, uppger DR Nyheder.
Pedagogen på en skola lät Ikea ta hand om tre barn medan hon själv ägnade sig åt att handla, och det är något som ledaren på den skolan säger aldrig borde ha skett.
− Det är ju inte meningen att vår personal, som ju har tillsynsplikt, ska lämna barn till passning på andra ställen när de själva är ute och handlar, säger han till region-tvkanalen.
Dock är det helt i sin ordning att ta barnen med till Ikea – men då förutsatt att de anställda är tillsammans med dem, fortsätter han.
− Och har man tagit barnen med sig in i varuhuset för att köpa något som man sedan ska använda i skolan, tycker jag att det är helt OK, säger han.

På en av de skolor som har använt Ikeas lekrum för barnpassning har personalen fått påtalat vad som egentligen gäller.
− Vi har gjort fel och det rättar vi nu till. Våra medarbetare har fått veta att när vi har tillsyn över barnen, så ska vi ha det till 100 procent och passningen ska inte överlåtas till andra, säger verksamhetsledaren där.
Från fackets sida anser man dock inte att agerandet nödvändigtvis skulle tyda på att pedagogerna inte har skött sitt arbete.

− Om de anser att barnen kan vara i Ikeas lekrum innebär ju inte det att de fråntas ansvaret för barnen. Och jag utgår från att de är överväganden som de har gjort när de placerade barnen i leklandet, säger representanten för de danska pedagogernas fackförbund, BPUL − Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund – i Aarhus.