Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius har laddat med skarp verbal ammunition mot Ungern: Stängslet är skandalöst och landet saknar respekt för europeiska värderingar, dundrar han.

Samtidigt som Berlin, London och Paris på söndagen snabbinkallar till möte om migrationskrisen ser sig Fabius föranledd att gå till hårt angrepp mot vissa av EU:s medlemsstater i öst. Att dessa säger nej till att ta emot flyktingkvoter utan tvärtom försöker ”stänga migranterna ute” anser han inte vara något annat skamligt.
Föremålet för Laurent Fabius vrede och kritik är i synnerhet Ungern och det nästan 180 kilometer långa taggtrådsstängsel som på lördagen stod klart vid den ungersk-serbiska gränsen.

Syftet med stängslet – att hindra migranter från att ta sig från Serbien, som inte tillhör EU, och in i Ungern för vidare resa till de i migranternas ögon mer attraktiva nordeuropeiska länderna, i synnerhet då Tyskland och Sverige – har gjort den franske utrikesministern topp tunnor rasande.
− Det sätt som Ungern uppträder på visar att landet inte har respekt för Europas gemensamma värderingar, förkunnar han i en intervju i den franska radiostationen Europe1.
Hans uppfattning delas av premiärministern Maunel Valls, som på ett möte med landets regerande Socialistparti, Parti Socialiste, PS, slår fast att migranterna bör tas emot med öppna franska armar.
− Alla asylansökningar ska behandlas snabbt. Vi måste välkomna de migranter som flyr från krig, förföljelse, tortyr och förtryck, säger han och betonar vad som gäller: att migranter ska behandlas med värdighet, skriver nyhetsbyråerna AFP och Ritzau.

Enligt uppgifter från FN:s flyktingorgan UNHCR har uppskattningsvis över 300 000 migranter hittills i år försökt ta sig in i Europa via Medelhavet. Med hjälp av människosmugglare har stora mängder, enligt nyhetsbyrån Reuters cirka 100 000 personer, också tagit vägen in i EU via Balkanländer. I ett fall har detta slutat i enorm tragedi. I torsdags hittades kropparna av 71 döda migranter – bland dessa var fyra barn och åtta kvinnor – i en lastbil i Österrike. Migranterna tros ha kommit från Syrien och sannolikt är att de har kvävts till döds.

Fyra personer – tre bulgarer och en afghan – greps i Ungern och ställdes på lördagen inför domstol i staden Kecskemét, belägen mitt emellan Budapest och Szeged, misstänkta för människosmuggling och tortyr. Vid fällande domar riskerar kvartetten mellan två och upp till 16 år i fängelse.
Gabor Schmidt, talesperson för åklagarna, säger till Reuters att de fyra inte kommer att åtalas för dråp i Ungern utan att detta blir ett fall för domstol i Österrike.

På fredagsmorgonen hittades 26 migranter från Syrien, Afghanistan och Bangladesh i en annan lastbil i Österrike. Tre små barn, två flickor och en pojke i åldrarna fem till sex år, var så uttorkade att de var nära döden när österrikisk polis efter en biljakt stoppade fordonet i närheten av Sankt Peter am Hart, en stad som ligger vid den tyska gränsen. De tre småttingarna fördes till sjukhus där de fick vård och enligt Reuters var deras tillstånd stabilt. Men på lördagen hade barnen, tillsammans med sina föräldrar, försvunnit från sjukhuset. Enligt en talesman för polisen tog de sig förmodligen över gränsen till Tyskland, skriver brittiska The Telegraph med hänvisning till nyhetsbyrån AFP.
Föraren, en 29-årig rumän, arresterades.