Han ville hämnas de mördade gudstjänstbesökarna. Och för att han som svart och homosexuell kände sig mobbad. Plus för att han hade fått sparken. Det är Vester Lee Flanagans förklaring till varför han i går, onsdag, sköt ihjäl två tidigare kolleger i direktsänd tv.

Det var morden på de nio svarta gudstjänstbesökarna i Charleston, South Carolina, den 17 juni som tände vreden; en vrede som kulminerade på onsdagsmorgonen, lokal tid, med att journalisten Alison Parker och fotograf Adam Ward mördades mitt under pågående intervju och med kameran rullande.
Det är i alla fall mördarens egen förklaring till sitt handlande – som sedan också ledde till att han själv miste livet.

I ett 23 sidor långt brev till tv-stationen ABC News, skriver den 41-årige Flanagan, som också kallade sig Bryce Williams, vad som hände efter den där dagen, den 19 juni.
− Min vrede har byggts gradvist upp. Jag har under en tid varit en mänsklig krutdurk och har bara väntat på att säga PANG!, förklarar han och tillägger att han skaffade sig mordvapnet bara två dagar efter att den 21-årige Dylann Roof begick massmord i den lilla metodistkyrkan i den amerikanska södern. Efteråt uttalade Roof förhoppningen om att skotten skulle tända ett raskrig.

Brevet – som faxades till ABC News – kom två timmar efter att Flanagan hade avfyrat 15-talet skott mot de båda journalisterna, skriver tv-kanalen.
Någon timma senare ringde en man som presenterade sig som ”Bryce” , men att hans rätta namn var Vester Lee Flanagan. Han uppgav att han hade dödat två människor samma morgon och innan ha la på luren sa han att myndigheterna var efter honom och att de ”var över allt”.
ABC News tog ögonblickligen kontakt med polisen och överlämnade också det faxade brevet, snarare ett manifest, som avsändaren hade försett med rubriken: ”Självmordsbrev till familj och vänner. Av Bryce Williams (Dopnamn: Vester Lee Flanagan II)”.
I manifestet förklarar Flanagan att han också inspirerats av mördarna bakom blodbaden på skolorna Virgina Tech och Colombine. I det förra fallet, som inträffade 2007, dödades 32 personer, i det senare, som utfördes 1999, sköts 13 människor ihjäl.

Alison Parker och Adam Ward jobbade på WDBJ7, en lokal tv-station som täcker sydvästra och centrala delarna av delstaten Virginia vid USA:s ostkust. Där hade också Flanagan varit anställd som reporter och var då känd under namnet Bryce Williams.
I brevet beskriver Flanagan ett antal upplevda oförrätter, bland annat att han skulle ha blivit attackerad på grund av sin hudfärg och sin homosexualitet. Han skriver också att han – under sin tid på WDBJ7 – hade utsatts för rasdiskriminering, mobbning och sexuella trakasserier.
Flanagan anställdes på tv-kanalen i mars 2012, men inte ens ett år senare – i februari 2013 – fick han sparken och det efter att han upprepade gånger hade uppfört sig riktigt illa mot arbetskamrater.

Bara ett par månader efter att han hade börjat jobba hade han grovt skymfat en kameraman inför ögonen på en person som skulle medverka i en intervju. Detta renderade honom en skriftlig varning från ledningen, som gjorde fullständigt klart att ytterligare liknande incidenter i framtiden skulle få allvarliga konsekvenser och möjligen också leda till avsked, skriver danska B.T.
Men varningen hade ingen verkan och i juli gjorde Flanagan/Williams inför öppen ridå ett nytt utfall mot en kameraman med en ny varning som följd.
”Det är uppenbart att det redan har skett stor skada i dina arbetsrelationer till flera av våra anställda kameramän. Det är ditt ansvar att arbeta för en förbättring av dessa relationer”, hette det då från arbetsledningen.
I november var det dags för en ny reprimand. Men Flanagan visade inga tecken på att vilja skärpa sig och i februari tappade ledningen tålamodet och kallade honom till ett möte som slutade med att han fick sparken.
Med detta var något som Flanagan inte tänkte acceptera. Han vägrade att lämna arbetsplatsen och det hela slutade med att polis tillkallades och han släpades ut.

Flanagan drog sin tidigare arbetsgivare inför rätta och i ett brev till domaren, daterat den 26 maj 2014, skrev han något som nu kan tolkas som en förvarning om vad som komma skulle:
”Jag kommer inte att finna ro förrän denna sak har klarats upp. Jag är en mycket, mycket envis person och jag ska göra allt jag kan för att uppnå rättvisa”.
Efter att ha mördat sina två tidigare kolleger flydde Flanagan i en bil. En kvinnlig polis upptäckte honom och gav stopptecken som han ignorerade och i stället försökte han komma undan i hög fart, skriver polisen i en pressrelease som WDBJ7 har publicerat på sin hemsida.

Bara någon minut senare gick bilen av vägen och hamnade i mittremsan. När polisen kom fram till fordonet fann hon Flanagan i livet men med skottskador som han hade tillfogat sig själv. Klockan var då strax efter 11.30, lokal tid. Flanagan flögs till sjukhus där han enligt polisens redogörelse avled omkring klockan 13.26 den 26 augusti.