SD skulle bli största parti om det vore val i dag. Den nyheten togs emot på olika sätt. Sveriges Radio slog till exempel knut på sig själv i att bortförklara och underkänna Yougov, företaget bakom undersökningen
− Ett oerhört märkligt sätt, säger SD:s partisekreterare, Richard Jomshof.

För första gången någonsin är Sverigedemokraterna Sveriges största parti. I alla fall enligt opinionsinstitutet Yougov som för Metros räkning har tagit pulsen på väljarna. SD får här 25,2 procent och förpassar därmed Socialdemokraterna och Moderaterna till andra respektive tredje plats. Statsminister Löfvén-ledda S får stöd av 23,4 procent medan 21, 0 procent av de tillfrågade skulle lägga sin röst på M om det vore val i dag.

Att SD nu har försetts med den blågula ledartröjan är ingenting som förvånar eller överraskar Richard Jomshof. Partiet har ju i princip sedan det grundades seglat i medvind och har i varje opinionsundersökning som presenterats på senare tid slagit det ena rekordet efter det andra.
− Däremot är jag oerhört glad. Detta är ju helt fantastiskt, säger han.
Men om glädjen är stor i partiet och bland alla anhängare – något som kommentarerna inte minst på sociala medier bevisar – är begeistringen mer behärskad på andra håll.
Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio Ekot, manar till stor försiktighet. För honom handlar det inte om att mätningen ska tas med en nypa utan med att par ”ordentliga nävar salt”.

Anledningen till det är att webbaserade Yougov tillämpar en modell som, menar han, är diskutabel och inte godkänns av flera medier som till exempel Sveriges Television och Ekot som därför inte heller gör någon nyhetsbevakning.
Enligt Fredrik Furtenbach är det flera faktorer som gör att Yougov har svartlistats och inte anses tillförlitligt och en förklaring till att SD brukar få höga siffror i Yougovs mätningar menar han kan vara att respondenterna till stor del utgörs av ”många yngre dataintresserade killar” som har anmält sig själva.

En som däremot inte alls är beredd att skriva under på Furtenbachs och andras misstänkliggörande av Yougov – för övrigt inte heller av Sentio eller United Minds, som också använder sig av självrekryterande paneler – är Johan Martinsson, forskare i statsvetenskap vid universitetet i Göteborg med opinion och väljarattityder som specialitet. På Twitter skriver han att alla dessa tre har lyckats bättre i sina mätningar av SD än Demoskop, Ipsos, Novus, Sifo och Skop som använder sig av slumpmässiga urval per telefon. Inför valet i september i fjol var det just United Minds, Sentio och Yougov som bäst prickade SD:s faktiska resultat, konstaterar han.
Den nu publicerade undersökningen gjordes under tiden 14 till 17 augusti, något som Stina Morian, politisk kommentator på Metro, menar har haft ett avgörande inflytande på mätningsresultatet. Det var nämligen då som två personer knivhöggs till döds på Ikea i Västerås och detta skulle då, enligt henne, ha gynnat SD
− Stämningen på nätet och i sociala medier var ju oerhört hätsk just då, är hennes förklaring.

Från andra experthåll höjs också röster för att SD:s kampanj mot tiggeri i tunnelbanan i Stockholm – som också den sammanföll med undersökningen – ska ha ökat sympatierna för partiet.
Men att enskilda händelser skulle ha betydelse är en förklaring som Richard Jomshof inte köper:
− Det händer saker hela tiden och när man i stort sett varje dag får läsa om grovt våld och annan kriminalitet som kan relateras till invandring, kommer man naturligtvis fram till en punkt när man säger att nu är det nog. Nu får det banne mig räcka.
En annan populär förklaring till SD:s ständiga framgångar är att sympatisörerna bara skulle bestå av en missnöjd, gärna också lågutbildad, skara mer eller mindre besatt av en enda fråga: invandringen.

Men enligt Richard Jomshof stämmer denna etikettering inte alls.
− Det är flera statsvetare som numera har kunnat konstatera att det inte alls är så. Folk tycker helt enkelt att SD för en bra politik överlag, säger han och tillägger att han i sitt arbete möter många människor som sällan eller aldrig är missnöjda utan som i stället ger uttryck för just det − att SD i flera frågor har vettiga lösningar.
Han har dessutom ytterligare en förklaring till varför SD hela tiden fortsätter att växa:
− Ja, med tanke på hur de övriga partierna beter sig så är det ju inte så märkligt. De fortsätter envist att föra en politik som inte har stöd, och då blir ju vi den enda alternativet, säger han.
− Och att odla myten av SD som ett parti som vi inte är och bilden av att alla svenskar är för ett multikulturellt Sverige är ju konstiga reaktioner, tillägger han.

Dock var det nu inte i alla medier som nyheten om att SD har seglat upp som största parti har bemötts med tystnad eller förklenande omdömen. Tvärtom har mätningen fått stora rubriker, något som har förvånat Samtidens politiske redaktör Markus Jonsson.
− Det som överraskar mig mest är den omfattande bevakning denna opinionsmätning fått i etablerade medier. Eftersom Yougov inte är ett av de större opinionsinstituten hade det varit enkelt att bortse från dem, säger han och tillägger att SD:s topplacering däremot inte tog honom på sängen.