En helt vanlig människa som ”inte gör något dåligt” eller en spion som ville hjälpa Hizbollah att attackera Israel? Meningarna går isär om den Malmöbo med palestinska rötter som i går, söndag, åtalades för spioneri i Israel.

Den 21 juli anlände Hassan Khalil Hizran till Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv. Den Libanonfödde 46-årige Malmöbon greps direkt då den israeliska säkerhetspolisen Shin Bet – Shabak eller Sherut ha-Bitachon ha-Klali – hade fått information om att han skulle ha kopplingar till av bland annat USA terrorstämplade libanesiska shiitiska Hizbollah.
Enligt Shin Bet skulle Hizran i förhör av erkänt och då också redogjort för hur han 2009 blev kontaktad av organisationen i samband med att han, tillsammans med fru och barn, besökte Libanon. Han ska då ha gått med på samarbete, uppger Jerusalem Post.

I hemliga möten med medlemmar i Hizbollah hade han fått veta att organisationen var ute efter att värva personer som just han: palestinier i Europa med utländska pass. Dessa skulle sedan skickas till Israel där de skulle samla för Hizbollah viktig information.
Under ytterligare ett par resor till Libanon – 2011 och 2013 – ska han åter ha träffat Hizbollah-folk, och det var också då som han, enligt Shin Bet, började få arbetsuppgifter. Bland annat skulle han värva israeliska medborgare och i all synnerhet personer med kopplingar till judar, israelisk militär eller befattningshavare i den israeliska regeringen.
− Därtill ombads han att samla information om platser i Israel där det finns en koncentration av försvarsstyrkor, vapen, stridsvagnar och militärbaser, heter det vidare i ett uttalande från Shin Bet på söndagen.

En annan av Hizrans uppgifter var att undersöka hur den israeliska säkerhetstjänsten arbetar på Ben Gurion- flygplatsen i fråga om hur passagerare tas emot, säkerhetsarrangemang och passkontroller.
Förutom tilldelade arbetsuppgifter påstås Hizran också ha fått pengar i samband med mötena med Hizbollah: 2009 ska det ha rört sig om 2 300 dollar – cirka 19 500 kronor – och 2011 ytterligare 800 dollar, 6 700 kronor.
Hizran ska också ha informerat säkerhetspolisen om Libanesiska huset, en förening i Malmö av shiiter som bedriver socialt och kulturellt arbete bland sina egna. Enligt Shin Bet ägnar sig föreningen bland annat åt aktiviteter med Hizbollah-förtecken, som till exempel att se tal som hålls av organisationens ledare, Hassan Nasrallah.

Åtalen mot Hizran gäller bland annat förmedling av information, och kontakt med främmande ombud. Israel har informerat svenska myndigheter om utredningen och enligt
Shin Bet bevisar Hizrans handlingar hur angeläget det är för Hizbollah att knyta till sig utländska medborgare som kan resa till Libanon och Israel och som antas kunna röra sig fritt i Israel utan att väcka misstankar.
Att Hizran fick order om att kontrollera säkerhetsarbetet på flygplatsen understryker – fortfarande enligt Shin Bet – hur angelägen de militanta libaneserna är att försöka hitta luckor genom vilka man kan få in folk i Israel utan avbrott och misstankar.
− Det intresse som Hizbollah visar för militära baser och militära mål bevisar än en gång att Hizbollah förbereder sig för nästa krig mot Israel och att man placerar dessa i en ”målbank”, skriver Shin Bet vidare.

Men även om Shin Bet säger att den nu gripne Malmöbon har erkänt kopplingarna till och samarbetet med Hizbollah, kommer från hans advokat, Lea Tsemel, helt motsatta tongångar. Enligt henne har han inte utfört några av de uppdrag Hizbollah har bett honom om och hans besök i Israel har varit helt personligt motiverade, uppger The Star.
Genom en son låter Hizrans familj förstå att anklagelserna mot maken/pappan är helt tagna ur luften, och avfärdar dem som rent ”skitsnack”.
− Min far bryr sig inte om politik, säger sonen till Sydsvenskan och menar att fadern aldrig skulle utsätta sig för en sådan risk för de cirka 3 000 dollar som Shin Bet påstår att han har fått.

Sonen anklagar Israel för att ha förvrängt något som skedde i samband med att familjen 2008 besökte Libanon. En familjemedlem fick då, efter en fotskada, vård på en av Hizbollahdrivet sjukhus. Pappan betalade kostnaderna men efter att sjukhuset hade fått reda på att familjen var svensk och försäkrad, återbetalades beloppet dagen därpå. Och så var det med den påstådda ersättningen från den militanta rörelsen, hävdar sonen, som till tidningen också uppger att faderns resa till Israel nu i juli var en semesterresa och att han också skulle närvara vid ett bröllop.

Sydsvenskan har också talat med Mohamed Qadoura, ordförande i den palestinska förening i Malmö där Hizran har varit engagerad.
Qadoura uppges vara förvånad över att Hizran nu är åtalad och skälen till det. Hizran har nämligen – enligt ordföranden – ”hjälpt barnen i föreningen” och har ”inte gjort något dåligt”. Qadouras omdöme om Hizran är att han är en ”jättesnäll vanlig människa”.