När ”poliserna” bötfällde turister i Köpenhamn för diverse lagöverträdelser betalade de snällt. Bluffen höll en vecka – men i lördags sprack bubblan. Nu är de två falska konstaplarna, med rötter i Rumänien, anhållna och riskerar 18 månaders fängelse.

Den senaste veckan har flera utländska turister – och sådana finns det gott om i den danska huvudstaden – av män som påstått sig vara poliser lurats att kontant betala böter för påstådda lagbrott. Representanterna för ordningsmakten har visserligen varit civilklädda, men för att styrka sin identitet har de visat upp sina polisbrickor – som dock antingen har varit falska eller utländska. Ett annat sätt att bluffa till sig pengar har varit att de intet ont anande besökarna har ombetts att visa upp pass och pengar. De senare togs i beslag varefter de två ”poliserna” skyndsamt avlägsnade sig från platsen, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Men i lördags fick lurendrejeriverksamheten ett brått slut. En receptionist på ett hotell kände igen de båda herrarna och kontaktade den riktiga polisen som kunde gripa männen vid Rådhusplatsen, mitt i centrala Köpenhamn. De två bedragarna, 36 respektive 52 år, och som båda har rötter i Rumänien hade då på sig ett större belopp i kontanter i olika valutor.
− Motsvarande ungefär 45 000 kronor, (Nästan 56 000 omräknat till svenska kronor. Red.), säger Sajjad Haider vid Köpenhamnspolisen till Ritzau.

Enligt Haider utnyttjar diverse kriminella element det faktum att utländska turister inte känner till vilka regler som gäller i Danmark och när representanter för lagens långa arm påstår att de har begått något som strider mot lagen, betalar de boten.
Den senaste veckan har Köpenhamnspolisen fått in flera anmälningar från lurade turister, och de lämnade personskrivningarna stämmer väl överens på de två nu gripna, som polisen dessutom har flera bra bilder på.
De två männen kommer nu att åtalas för bedrägeri och för att falskeligen ha utgett sig för att vara en offentlig myndighet. Det är brott som kan ge fängelse i upp till 18 månader.