Flyktingar i Danmark är på krigsstigen. Att leva på de bidrag regeringen aviserar går bara inte. Dessutom motverkas integrationen, hävdar de. Därför demonstrerade de i dag, fredag, i Aarhus.

Som Samtiden helt nyligen kunde berätta kommer bidragen till flyktingar och asylsökare i Danmark att skäras ner radikalt. Om folketinget ger grönt ljus – vilket det mesta talar för – ska en barnlös ensamstående person i framtiden få klara sig på 5 945 danska kronor i månaden. Det är en minskning från dagens 10 849 kronor, men lika mycket som en dansk student har att röra sig med. Ett gift par, som hittills har fått 28 832 kronor i bidrag varje månad, ska enligt förslaget få detta minskat till 16 638 kronor. Men det finns också en chans till en kassaförstärkning på 1 500 kronor – förutsatt att personen i fråga klara ett språktest i danska.
Förslaget har kritiserats hårt från olika håll: FN har synpunkter och hävdar att den lag som snart blir verklighet strider mot internationella konventioner. Protester har också framförts av bland andra Amnesty och Rädda Barnen.

Och nu gör också flyktingarna och asylsökarna sina röster hörda.
På fredagsförmiddagen inleddes en demonstration i Aarhus och sekonderade av ett antal etniska danskar samlades ett antal syriska flyktingar på Rådhusplatsen. Initiativtagare till manifestationen är Maher Jokhar, som har bott i Danmark sedan 2014, då han kom som flykting från just Syrien.
Hans uppfattning är att de minskade bidragen kommer att få mycket negativa konsekvenser; fattigdom bland flyktingarna och sämre integration.
Enligt honom är det nödvändigt att jobba i stället för att ha fokus inställt på språkskola. Det är, menar han, i arbetslivet som man lär sig både språk och kultur.

− Men tanke på integrationen är det viktigt att känna till traditioner och umgängesformer i det danska samhället, men med så låga bidrag har flyktingarna inte tid för att sätta sig in i det nya landet, säger han till Jyllands-Posten.
Han ser det som fullständigt avgörande att han kan språket för att kunna utföra det arbete han är utbildad för och själv går han i språkskola i Herning. Men han konstaterar att det är något som han inte skulle kunna klara rent ekonomiskt om bidragen vore lägre.
− Så sänkta bidrag kommer att motarbeta själva idén med en snabb integration, säger han.

Dansk Folkeparti i Köpenhamn applåderar initiativet – men anser att flyktingarna har valt fel mål för protesterna:
− De skulle demonstrera mot de människosmugglare som har tjänat grova pengar på transporten hit och inte mot danskarna, som knappt kan försörja sina egna medborgare. De måste ju komma i första hand. Den dag det är sörjt för danska medborgare kan vi börja hjälpa andra, men helst då i närområdet, eftersom det är där som pengarna räcker bäst, heter det i en kommentar på Facebook.