Den brittiska regeringen aviserar nu hårdare tag mot den illegala arbetsmarknaden. Invandrare som olagligt tar sig in i landet och söker jobb riskerar sex månaders fängelse. Och de arbetsgivare som anställer dem kan räkna med att få stänga verksamheten.

På torsdag offentliggörs siffrorna för hur det ser ute med nettoinvandringen till Storbritannien och allt pekar på att de kommer att visa på en rekordstor ström av utlänningar. För att få bukt med problemet med den illegala arbetsmarknaden tänker den Tory-ledda regeringen ta i med hårdhandskarna mot både arbetstagare och arbetsgivare.

De nya åtgärderna är ett resultat av sommarens utdragna kaos i franska Calais – som Samtiden har beskrivit i flera artiklar − där tusentals människor gång på gång har gjort upprepade försök att illegalt ta sig över Engelska kanalen och in i Storbritannien. Tio personer har fått betala försöket med sina liv, men trots upptrappad säkerhetskontroll från både fransk och brittisk sida finns uppgifter på att sju av tio migranter ändå lyckas ta sig igenom tunneln. Det skulle betyda att Storbritannien får ett tillskott av 900 illegala invandrare varje månad, vilket i sin tur motsvarar 10 500 per år.

Men nu en ny lag sätta stopp för inflödet. Premiärminister David Cameron har länge talat om att Storbritannien ska bli ett oattraktivt land för illegala invandrare och i framtiden riskerar den person som avslöjas som olaglig arbetskraft fängelse upp till ett halvår. Därtill kommer brottet att leda till kraftiga böter, uppger The Telegraph.
Myndigheterna ska dessutom kunna beslagta löner som ”inkomst av brottslighet”, vilket innebär att illegala migranter – efter rättegång – kommer att sättas i fängelse i stället för som nu föras till förvar.
Regeringen tror att dessa åtgärder ska ha en så avskräckande effekt att de tusentals migranter som nu försöker ta sig till landet – via bland annat Calais – helt enkelt ska ge upp de ambitionerna.

Men den nya och hårdare linjen kommer också att drabba arbetsgivare som riskerar att få stänga verksamheten om det visar sig att de har engagerat illegal arbetskraft. De verksamheter som nu nämns är till exempel butiker som säljer alkohol, sydostasiatiska och kinesiska restauranger eller andra som erbjuder hämtmat. Men regeringen överväger att detta också ska komma att gälla minitaxiföretag.
Så sent som i går, måndag, var det nya problem i Calais. Migranter gick på järnvägsspåren med stora förseningar i tågtrafiken som följd.
Migrationsminister James Brokenshire ger nu den, som möjligen tror att Storbritannien är ett slappt och menlöst land, rådet att tänka om. Hans budskap är kristallklart: Den som vistas illegalt i landet kan helt kallt räkna med att inte få jobba, hyra bostad, öppna bankkonto eller köra bil.

− Tack vare den nya invandringslagen kan illegala arbetare stå inför utsikten att hamna i fängelse och ohederliga arbetsgivare riskerar att få stänga sina verksamheter, få sina tillstånd indragna eller riskera åtal om de fortsätter att trotsa lagen, säger han.
Det var kort efter den övertygande valsegern i maj som premiärminister David Cameron lovade att Storbritannien ska mista sin attraktionskraft för illegala invandrare. Redan då annonserade han planerna på att polisen ska få möjlighet att beslagta löner plus att han flaggade för att illegala invandrare skulle kunna deporteras utan att kunna överklaga beslutet.

Däremot nämnde han då ingenting om möjligheten till fängelse och enligt The Telegraph är denna ytterligare skärpning ett resultat av krisen i Calais och det ständigt ökande antal människor som illegalt försöker ta sig till Storbritannien den vägen.
Enligt den nya lagen kan den arbetsgivare som misstänks anlita illegal arbetskraft få verksamheten stängd i upp till två dygn medan myndigheter undersöker den. De som anses vara grövre brottslingar kommer att bli föremål för andra åtgärder och riskerar dessutom att företaget får hålla stängt en betydligt längre tid.

Inrikesdepartementet gör också helt klart för vad som nu ska gälla för de pubar, butiker som säljer alkohol eller kvällsöppna hämtmats-ställen: om lagen inte följs och om illegal arbetskraft anställs kommer tillståndet för fortsatt verksamhet att dras in.