Med Corbyn i spetsen förintas Labour. Det varnar Tony Blair och uppmanar både sina supportrar och de som hatar honom att välja någon av de andra kandidaterna till posten som partiledare. Detta samtidigt som Corbyns anhängare misstänks för kuppförsök.

Alla opinionsundersökningar pekade in i det sista  på i stort sett dött lopp mellan Tories och Labour– ändå blev valet den 7 maj en stor besvikelse för vänstern. Trots en uppgång på halvannan procentenhet, tappade partiet 26 mandat i underhuset och så få platser har Labour inte haft sedan 1987. Kraschen fick till följd att Ed Miliband, som varit partiledare sedan 2010 – då han efterträdde Gordon Brown – med omedelbar verkan avgick från sin post. Och när nu en ny Labour-ledare ska utses, är kalabaliken i partiet i full gång. Till skillnad från tidigare, då såväl parlamentsgrupp som partimedlemmar och fack har fått säga sitt, är det nu bara Labours medlemmar och partiets så kallade ”registrerade anhängare” som ska utse den nye ledaren.

Fyra kandidater står på den lista som parlamentsgruppen har spikat. En av dessa är Jeremy Corbyn, 66 år och parlamentsledamot sedan 1983. Han ligger långt ut till vänster – och till stor fasa för många i partiet har han seglat upp som favorit till partiledare. Inte minst stöds han av de större fackföreningarna.
Men – med Corbyn vid rodret kommer Labour att slå in på en dödsbringande kurs. Det är en utbredd uppfattning i partiet och Tony Blair, tidigare premiärminister, men vars strålglans numera har mattas rejält, skräder inte orden när han när han varnar för konsekvenserna av att välja den kontroversielle Corbyn.

Labour befinner sig, enligt den tidigare ministern, helt enkelt i en fara som kan sluta med döden och är – med förbundna ögon och utsträckta armar – på väg mot klippkanten, skriver Daily Mail.
Blair manar nu partimedlemmarna att lyssna på honom, att ta honom på allvar, oavsett de känslor de eventuellt kan ha för honom själv och vartåt de lutar i partiet:
− Det spelar ingen roll om ni står till vänster, höger eller i mittfåran, om ni brukade stödja mig eller om ni hatar mig. Men snälla ni − ni måste förstå den fara vi befinner oss i, säger han.
Blair är helt övertygad om att en seger för Corbyn bara kan leda till en enda sak: att Labour utplånas.

Och Tony Blairs oro för att den kommande Labour-ledaren mycket mer än väl kan komma att heta Jeremy Corbyn är inte obefogad. Antalet röstberättigade har nämligen tredubblats sedan valet i maj och är nu uppe i 600 000 – en ökning som ”Corbyniterna” misstänks ligga bakom.
Trycket från alla som vill registrera sig är så hårt att partiets hemsida kraschade vid middagstid i går, då tiden egentligen skulle vara ute, och dead-line fick skjutas fram tre timmar.
På onsdagskvällen upplyste partifunktionärer att 121 295 supportrar då hade betalat de tre pund, strax under 40 kronor, det kostar dem att få rösta, och att 189 703 fackföreningsmedlemmar hade registrerat sig. Att vara fullt betalande Labourmedlem kostar 46 pund – cirka 600 kronor – om året och det gör nu nästan 300 000 personer, vilket är en ökning med en tredjedel sedan valet.

Anstormningen borde naturligtvis glädja partiet – men långt ifrån alla som knackar på dörren släpps inte in eftersom avsikterna är oklara och rädslan för oönskade element med onda avsikter är stor. Hittills har partiet avvisat 1 200 personer med motiveringen att de inte är ”äkta supportrar”. Ytterligare 800 synas ännu i sömmarna.
Till Daily Mail säger dock en källa att oron för att man inte ska hinna rensa ut alla infiltratörer till den 10 september – den dag röstsedlarna ska vara inne – är stor. Fruktan för att folk från yttersta vänstern, de gröna och de konservativa ska massansluta sig har lett till att några parlamentsledamöter till och med har krävt att hela kampen ska blåsas av.
En av dem är Simon Danczuk som delar Tony Blairs uppfattning om att det går åt pipsvängen om Jeremy Corbyn blir partiledare.

I en intervju med LBC Radio, Leading Britain’s Conversation, sa han till och med att det kommer att bli rena inbördeskriget med Corbyn vid rodret:
− Många kommer att jobba för att avsätta honom och det från dag ett, om inte tidigare.
Graham Stringer, som har sin plats i de bakre bänkarna i underhuset, anser att partiledarvalet saknar trovärdighet just på grund av graden av infiltration.
Tony Blairs rekommendation till de partimedlemmar vars hjärta klappar för Corbyn är en transplantation.

Enligt den tidigare premiärministern befinner sig Labour helt enkelt i livsfara – något som partiet aldrig har varit ens i närheten av under dess över 100-åriga existens.
− Valet av ledarskap har blivit till något långt mer betydelsefullt än vem som ska bli nästa partiledare. Nu handlar det om huruvida Labour ska finnas kvar som regeringsparti, säger han.