Kvinnorna vägrade ha sex med IS-krigarna. Som straff avrättades alla 19. Uppgiften, som dock ännu inte har kunnat bekräftas, kommer från Said Mimousini, talesman för Kurdistans demokratiska parti, KDP.

Avrättningarna ska, enligt Mimousini, ha ägt rumt i Mosul, Islamiska statens irakiska fäste. Och det var genom att neka att ha sex med krigarna som kvinnorna skrev under sina dödsdomar.
− De vägrade delta i sexuell jihad, säger den kurdiske politikern till Iraqi News och tillägger att avrättningarna skulle ha ägt rum den gånga helgen, den 1 och 2 augusti.
Han säger vidare att pengar och ”utdelning av kvinnor” på senare tid har avslöjat splittring och interna konflikter inom IS i Mosul.

Uppgiften från Said Mimousini kommer bara ett par dagar efter att Zainab Bangura, FN-chefens särskilda representant mot sexuellt våld i konflikter, säger sig att med egna ögon ha sett hur en ”prislista” på barnslavar cirkulerar bland IS-krigarna i Syrien och Irak. Det var under en resa i Irak i våras som hon fick en kopia på den lista som bevisar att Islamiska staten handlar med flickor ”ungefär som man handlar med bensinfat”. Ibland köps de bara för att sedan säljas tillbaka till deras respektive familjer som då får friköpa dem för tusentals dollar, uppger The Independent.
Små barn, i åldrarna ett till nio år, kostar cirka 1 500 kronor, medan priset för tonåringar och kvinnor sjunker i takt med att de blir äldre.

Enligt Zainab Bangura erbjuds slavarna – huvudsakligen tillfångatagna yazidier – i första hand till ledarna för den organisation som själv kallar sig Islamiska staten, för att sedan utbjudas till utländska köpare, ofta välbeställda herrar från andra delar av Mellanöstern, som får betala tusentals dollar. Därefter går budet till IS-krigarna, men då har priset dumpats betydligt.
I fjol gav IS ut en broschyr som handlar om hur kvinnliga slavar ska behandlas och påstår att de enligt Koranen både kan våldtas och misshandlas. En video, också från i fjol, visar bilder från en slavauktion där krigare diskuterar hur mycket de kan tänka sig att betala för olika kvinnor.

I dag, torsdag, kom också rapporter om att IS, efter en tids häftiga strider mot regeringsstyrkor, nu har tagit kontrollen över al-Qaryatayn, en strategiskt mycket viktig och tätbefolkad stad i landets centrala delar. Erövringen anses vara Islamiska statens mest betydelsefulla seger sedan den historiska staden Palmyra, strax nordost om al-Qaryatayn, i slutet av maj föll i extremisternas händer. Eftersom det går en väg från al-Qaryatayn kan IS nu lätt transportera både vapen och trupp både till Palmyra och områdena däromkring.
Nyheten om att också al-Qaryatayn har fallit kommer från Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, SOHR, enligt vilket staden intogs efter att tre självmordsbombare i onsdags attackerade arméns posteringar vid infarten.

Intagandet av al-Qaryatayn tycks bekräftas av IS-anhängare online, och på en Facebook-sida, som regelbundet lägger ut nyheter om extremistorganisationens militära aktiviteter, har publicerats bilder som sägs visa hur krigare och en erövrad stridsvagn, som det heter, ”befriar” gatorna.
Framryckningen kom efter en hel rad bakslag som IS har fått vidkännas sedan viktorian i Palmyra. För en dryg månad sedan drev kurdiska YPG, med hjälp av lokala allierade, ut extremisterna från Tal Abyad, det strategiska fästet vid gränsen mot Turkiet och stängde därmed av en av IS mest betydelsefulla leveransvägar.