Geert Wilders, ledare för holländska Frihetspartiet, är åter i rättvisans sökljus. Polisen i Österrike utreder för närvarande om den kontroversielle islamkritikern har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Brottet som holländaren misstänks för ska, enligt åklagarmyndigheten, ha begåtts i Wien i mars då Wilders – på inbjudan av Heniz-Christian Strache, ledare för Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ – var talare vid ett partimöte. En taleskvinna för åklagarmyndigheten i den österrikiska huvudstaden bekräftar att en utredning har inletts, men enligt nyhetsbyrån Reuters har hon avböjt att kommentera saken ytterligare. Inte heller vill hon säga vilka uttalanden det är som Wilders i så fall har gjort och som nu har föranlett polisen att se närmare på saken.

Dessa nya anklagelser kommer samtidigt med att Wilders är föremål för en annan utredning som gäller påstådd diskriminering och hatpropaganda mot marockaner i samband med ett valmöte i Haag i fjol.
Efter att i starka ordalag ha uttalat sig kritiskt mot bland annat islam ställdes Wilders i januari 2010 inför rätta åtalad för hets mot folkgrupp, men efter en lång juridisk process friades han i av domstol juni 2011.

Upprepade uttalande en om att Västvärlden befinner sig i krig mot islam har gjort att Wilders flera gånger har hotats till livet och han lever numera med ständigt polisskydd. Dock är det inte bara muslimer och islam som är föremål för den 51-årige partiledarens kritik; han är heller inte – för att nu uttrycka det milt – någon vän av EU eller östarbetare. Detta till trots seglar Frihetspartiet – Partiet för Frihet, Partij voor de Vrijheid, PVV – i stark medvind och är, enligt färska opinionsmätningar, för närvarande näst största parti i Nederländerna.