Granaterna i Malmöområdet kommer med stor sannolikhet in till Sverige på olagliga vägar. Tullverkets sakkunnige, Jonas Karlsson, menar att resurserna för att hitta dem är ”ett grovkornigt nät”.

Tio handgranater har exploderat i Malmö sedan i midsomras. Det har smällt både i centrala delar och i bostadsområden utanför stan. Den 12 juni skadades två personer lindrigt vid en kraftig smäll på Rasmusgatan. Enligt Tullverket kommer handgranaterna oftast från Balkanområdet, men hittills i år har man inte lyckats stoppa en enda, uppger svt.se. Tullverkets sakkunnige Jonas Karlsson säger till SVT Nyheter:

– När det sprängs så många handgranater just i Malmö-området så borde de komma in på något sätt olagligt till Sverige och vi borde vara bättre på att hitta dem. Vi får fundera på varför det är så här och hur vi ska rikta in oss på andra huvudmål än vad vi har i dag.

Han uppger att de närmast känner hopplöshet när det gäller att stoppa handgranaterna.

– Det är ett grovkornigt nät vi har som gör att det är väldigt lätt att ta sig in i landet med tanke på de flöden vi har över gränserna kontra de resurser vi har att sätta in gentemot de tusentals resenärer och bilar som kommer över gränsen varje dygn, säger Jonas Karlsson till svt.se.