Det är högsommar och de politiska utspelen lyser med sin frånvaro, upphovsmakarna har fortfarande semester. Men i sommarstugor och husvagnar snackas det desto mer. Frågan är vilka samhälls- och politiska frågor som är på tapeten?

Om några veckor drar skolor, jobb och aktiviteter i gång igen på fullt allvar. På det rikspolitiska planet dröjer det däremot ett tag innan det verkliga arbetet börjar. Fortfarande har ledamöterna några veckor på sig innan det är dags för nästa rond i parlamentet. Då ska höstens riktlinjer, taktik och strategi ligga klar. Men just nu råder stiltje – åtminstone till det yttre.

Samtidigt träffas semesterlediga svenskar som bäst. Det dukas upp och det umgås. Många pratar om året som har gått och hur de politiska besluten påverkar den egna livssituationen. Det är med andra ord högsäsong för diss eller hiss.

För att höra hur snacket går, begav sig Samtiden till en familjecamping i mellersta Sverige och frågade sex semesterfirare:

Vilken samhälls- och politisk fråga tycker du är viktigast just nu?

Johan, Nyköping. ©samtiden

Tomas. ©Samtiden

Tomas, Nyköping

– Jag tycker att alla områden är högaktuella; sjukvård, skola, äldreomsorg. De hänger alla ihop, liksom invandringspolitiken. Den sista frågan är svår, den är komplex.

Morgan. ©Samtiden

Lasse. ©Samtiden

Lasse, Göteborg

– Skola och äldrevård utan tvekan, det är där man har försummat så mycket den senaste tiden. Jag skulle vilja se att man förminskade skolklasserna, så att alla barn får den hjälpen de behöver. Inom äldrevården skulle jag vilja att man tog bort privatiseringarna och la tillbaka det till att bli kommunalt så man inte har något vinstintresse i äldrevård. Jag tycker att de flesta politiker är rätt dåliga – de ljuger inför val och sedan så infriar de inte sina löften. Det skapar bara att folk tycker att politik är skit, rent ut sagt. De borde inte alltid gå ut med löften utan tala om hur verkligheten ser ut: ”Så här får vi göra och det kanske kostar någonting, men det får vi ta”. Man borde vara ärlig – lite mer som man var förr i tiden. Jag kanske är gammalmodig. Men jag tycker att man borde tala om att det är tufft nu och att vi måste hjälpas åt tillsammans för att få till någonting bra. Att sitta och ljuga och sen inte infria, det skapar ju bara att man tycker att de är löjliga.

Barbro. ©Samtiden

Barbro. ©Samtiden

Barbro, Svenljunga

– Jag är inte så jätteintresserad av politik. Sen vet jag ju att det är viktigt. Skola och omsorg är ju så klart väldigt viktigt, man ser ju nu hur det fattas, både lärare och sjuksköterskor till exempel. Jag har själv jobbat inom vården i många år, jag är sjuksköterska, så jag vet ju viktigt det är att det finns sjuksköterskor – vården kan inte fungera utan sjuksköterskor.

Morgan. ©Samtiden

Morgan. ©Samtiden

Morgan, Örebro

– Invandringen. Vi ska ta emot de som vi behöver, men det får inte bli för mycket. Det är ju viktigt att vi har jobb till de som kommer. Där jag bor i Örebro, där är det ju ganska mycket skottlossningar så… jag är lite orolig. Jag har många vänner som är invandrare, så det är ju inte att man är rasist eller så, men man ser ju att folk inte har något att göra – de står och hänger. Det finns inte jobb till dem och det är synd. Det kommer också på sikt att drabba fler, även så kallade ursvenskar, det kommer inte att finnas jobb.

 

Johan. ©Samtiden

Johan. ©Samtiden

Johan, Oxelösund

– Skolan är viktigast för barnen är vår framtid. Det finns massor av brister inom skolan; mat, läromedel, lärare – ja allting. Jag tycker att man skulle kunna lägga mer resurser på skolan.

 

Christina, Tidan

– Jag jobbar ju själv inom skolan och så har jag ju tre barnbarn. Så jag tycker att skolan är väldigt viktig. Det är det gamla som hänger kvar: skolan och äldreomsorgen. Sen tycker jag att satsningar på landsbygden är väldigt viktiga och tyvärr infrias inte politikernas löften på det området alls.

Christina. ©Samtiden

Christina. ©Samtiden

Jag vill inte att det ska vara så dyrt att åka någonstans. Men alla dessa skatter gör ju att landsbygden utarmas för det kostar så mycket att köra och ha bil. Det är också viktigt att de inte flyttar på allting. Att man får ha kvar funktioner i sitt närområde. Vi bor i ett litet samhälle och för oss är det jätteviktigt att vi får ha kvar skolan och vårdcentralen och att det finns bra förbindelser. I Tidan finns det visserligen någon liten industri, men de flesta arbetstillfällen är ju jobb inom vård och omsorg.