Tivolit i Almedalen är över för den här gången. De som följer samhällsdebatten utan att personligen närvara följer naturligtvis partiledartalen och de efterföljande debatterna via media. Men ett tivoli har många attraktioner och även om gycklare, svärdslukare, positivhalare och eld dansare i stor utsträckning försvunnit har de ersatts av människor med en hårresande syn på verkligheten.

Inspirationen har jag fått från en krönika i Jönköpingsposten där skribenten hade tittat in i ett tältmöte anordnat av ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” som ersatt den tidigare ”Broderskapsrörelsen”. Ämnet för seminariet var bl.a. ”religionens roll i Europas förorter och i konflikterna i Mellanöstern”.

Med tanke på ämnets aktualitet och brännheta karaktär kunde man kanske förväntat sig att media skulle ha visat något intresse och efter seminariet bjudit in huvudaktörerna till debatt. Men icke, det var för eldfängt!

När jag blev uppmärksammad på krönikan av min hustru fick jag en känsla av deja vu. När jag var helt ung kom det ett tivoli till trakten i oktober. En liten stad av tält och husvagnar byggdes upp på en åker i Sanna i Närke och det hela kallades ”Sannamarken”. Det var ett stort ögonblick då jag första gången fick gå dit utan någon vuxen i sällskap. Visst var det roligt med virvelvind, slänggungor, spåkärringar, sockervadd mm och att man kunde köpa stinkbomber, klipulver och ärt rör med ammunition.

Men det mest spännande och mest förbjudna var ett tält där det förekom strip-tease. Det var en åldersgräns så jag och mina kamrater fick nöja oss med att hitta glipor i tältduken för att få en glimt av detta förbjudna. Dansöserna var inga sulfidsmala kvinnor á la dagens mode utan medelålders romska kvinnor med bilringar och tunga guppande bröst. I den mån vi blev upphetsade torde det ha berott på att det hela var något tabubelagt och skamligt.

Som sagt, media hade uppenbarligen inget intresse av att kika in tältet där ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” dvaldes och höll hov. Den ledande figuren var den oklanderligt politiskt korrekte vänsterprästen Peter Weiderud som trots sina aparta och samhällsomstörtande idéer begåvats med ett fint uppdrag som chef för Svenska Institutet i Alexandria. Våra politiker går aningslöst i kulturmarxismens ledband.

Weiderud hävdade bl.a. att; ”det Islamiska kalifatet i Irak och på Levanten (ISIS) inte har något med Islam som jag känner till att göra”! Ett i sanning uppseendeväckande ”statement”!

Ordföranden i Unga Muslimer, Rashid Musa, instämde i Weideruds uttalande och fyllde i med att; ”ISIS var en skapelse av konservativa amerikanska tankesmedjor som använder terrordåden mot World Trade Center för att hetsa mot muslimer”.

I panelen för detta seminarium satt bland andra den allestädes närvarande Mona Sahlin i hennes egenskap av nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon slickade, likt en sträv kotunga på ett sleke, i sig vad Weiderud och Musa framförde utan att reagera. Hon bidrog dock med ett eget idiotuttalande, nämligen att; ”massmördaren Anders Breivik var ett värre hot än islamistisk terrorism”.

Notabelt var att, trots seminariets tema, ingen annan terrorist eller terroristorganisation över huvud taget nämndes. Sahlins medicin var att Sverige skulle bygga flera moskéer. Och detta trots att vi vet att antijudiska och homofoba hatpredikanter regelmässigt bjuds in till svenska moskéer och att moskéer i flera fall varit instrumentella i rekryteringen av jihadister. Tunisien har efter det senaste islamistiska attentatet där 38 människor dödades valt att inte lyssna på Mona Sahlin utan i stället beslutat att stänga 80 moskéer.

Överhuvudtaget ansågs själva terroristbegreppet ”problematiskt” och Musa menade att; ”den enes terrorist är den andres frihetskämpe!” När Weiderud strax därefter gjorde det begåvade uttalandet att ”terrorist är den som utövar våld mot oskyldiga” reste sig en kvinna i publiken och skrek; ”USA är terrorister”!

Förutom Sverigedemokraterna är det främst Kristdemokraterna som uttalat sig för hårda tag mot jihadister som utgår från svenska mark. Detta hade uppenbarligen inte fallit den förnumstige Weiderud på läppen ty han ansåg att ”kristdemokratin är lika konstig som det ISIS håller på med”! Det saknas ord för att kommentera den typen av idiotiska och helt världsfrånvända uttalanden.

Må Gud hjälpa oss!