För första gången är SD näst största partiet i en opinionsmätning. Moderaterna tappar sin andra plats samtidigt som SD tar in ytterligare på S. Juli månads Sentiomätning visar att den politiska spelplanen nu är omritad. 

Det norska opinionsinstitutet Sentio publicerade i sitt nya samarbete med Nyheter Idag sin juliundersökning på torsdagen. Sentio, som är kända för att bäst pricka in valresultaten för Sverigedemokraterna sedan 2010, arbetar med en webbpanel och undersökningen är gjord mellan 16 juli och 22 juli med totalt 1039 respondenter. Resultatet inkluderar därmed också effekterna av Almedalsveckan.

Julisiffrorna ger att SD skulle bli Sveriges näst största parti om det vore val idag. Snart uppger var fjärde person att han/hon skulle rösta på SD. Det är ett historiskt högt resultat för partiet som under Almedalsveckan lanserade sin nya ”barnsliga politik” och slog fast att partiet ska bredda sig och visa sin styrka även inom de mjukare frågorna.

– Ska vi visa för väljarna på allvar att vi kan vara med och styra landet så måste vi satsa på bredd, sade Jimmie Åkesson på en presskonferens i samband med sitt framträdande i Visby i början av juli.

Moderaterna tappar hela tre procentenheter i undersökningen, från 23,8 till 20,8 procent. Felmarginalen för M är 2,8 procent och eftersom tillbakagången är 2,8 procent är resultatet statistiskt säkerställt. (Den egentliga tillbakagången är 3,1 procentenheter, skillnaden beror på avrundningar, uppger Nyheter Idag). Att M får lämna över andraplatsen till SD, visar att ett maktskifte inom opinionen nu har skett.

De övriga Allianspartierna ökar en aning: C från 6,3 till 6,7, FP från 3,7 till och KD från 2,1 till 3,1 procent. Regeringspartiet S ökar marginellt, från 23,9 till 24,1 medan V minskar från 6,9 till 6,4. Även MP tappar mot resultatet i juni; från 6,8 till 6,4 procent.

Det rödgröna blocket är fortfarande störst med 36,9 procent mot 35,0 procent för alliansblocket, ett övertag med 1,9 procentenheter.

Nyheter Idag/Sentio juli

(Junis mätresultat inom parentes)

S 24,1 (23,9)

SD 23,3 (22,1)

M 20,8 (23,8)

C 6,7 (6,3)

MP 6,4 (6,8)

V 6,4 (6,9)

FP 4,4 (3,7)

KD 3,1 (2,1)