De senaste dagarna har en invandringsdebatt rasat inom Moderata ungdomsförbundet. Nåja, debatt är kanske att ta i. På Twitter har det snarare handlat om en inkvisition från förbundsledningens sida emot de som avviker från den rätta läran.

Det hela började med att två av ungdomsförbundets företrädare i Göteborg, Pontus Båth och Mattias Tykesson, författade en debattartikel där de uttryckte stöd för partiledningens förslag från i våras om att permanenta uppehållstillstånd ska ersättas av tillfälliga och att det ska ställas tydligare krav på personer som invandrar till Sverige. Debattörerna vänder sig dessutom mot Muf-ledningens utopi om öppna gränser: ”Att i en mycket pressad situation, förespråka en total öppenhet utan gränser med permanenta uppehållstillstånd till alla, kommer i nuläget att leda till en fullständig kollaps av allt ifrån utbildningssektorn till systemen med våra sociala skyddsnät.”

I sammanhanget bör det nämnas att Moderaternas förslag inte alls är särskilt långt gångna och knappast skulle påverka massinvandringen nämnvärt om de blev verklighet. I egenskap av ett steg i rätt riktning, bort från den katastrofala migrationspolitik regeringen Reinfeldt drev under åtta år, är det dock värt att lyfta fram.

Likväl har Båth och Tykessons resonemang, som är milt med tanke på den belägenhet Sverige befinner sig i, fått ungdomsförbundets ledande företrädare att sparka bakut.
Göteborgarnas kollegor som distriktsordförande i Muf förstår exempelvis inte alls varför det finns en missbelåtenhet med massinvandringen bland svenskarna. I deras värld är människor missnöjda ”utan att egentligen veta varför eller med vad man är missnöjd”.

Mufs ledning uttrycker sig mindre klantigt men avfärdar likväl allt tal om att invandringen kan vara ett problem. Bättre integration löser allting. Som om det vore helt och hållet frikopplat från invandringens omfattning.

Mufs position är sorglig men inte överraskande. Vurmande för massinvandring är inte det enda området där Muf numera befinner sig på den yttersta vänsterkanten i svensk politik. Under förbundets stämma förra året antogs bland annat förslag om att öka antalet kvotflyktingar, avskaffa försörjningskrav för anhöriginvandrare, avskaffa det juridiska könet, garanterat uppehållstillstånd till ”ensamkommande barn”, fri invandring samt mycket mer.

Det går förstås att skaka på huvudet år vansinnet i Muf. Men det finns ett stort problem. Vad än ungmoderaterna hyser för åsikter kommer de snart sitta på maktpositioner i partiet. Moderaterna är vida kända för att unga snabbt kan ta sig fram i partiet. De tre senaste ordförande för ungdomsförbundet är riksdagsledamöter idag, för att ta ett exempel.

Även om framtiden fortfarande står skriven i stjärnorna är risken är med andra ord överhängande att dagens Muf är morgondagens Moderaterna. Och eftersom det mesta tyder på att Moderaterna kommer förbli ett stort eller medelstort parti bådar det illa för svensk politik.