Vid en demonstration i lördags i Solna centrum protesterade ex-muslimer mot de lagar inom islam som förbjuder och fördömer konvertiter. Arrangemanget gick lugnt till, trots att dödshotade Mona Walter deltog.

Set My People Free-demonstration i Solna. ©Samtiden

Set My People Free-demonstration i Solna. ©Samtiden

Tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Rättigheter som länge varit självklara i Sverige.

För att belysa dessa grundläggande värden, arrangerade den internationella organisationen Set My People Free en demonstration i Stockholm. Flertalet ex-muslimer som lämnat islam för kristendomen, skanderade ut sina budskap.

©Samtiden

©Samtiden

På skyltarna syntes bilder på människor som drabbats av hårda öden: män som fängslats eller avrättats för att de ifrågasatt eller haft en önskan om att lämna islam, kvinnor som avrättats för att de velat gifta sig med en icke-muslim.

 

En av de aktiva i helgens arrangemang var Mona Walter. Hon kom till Sverige för 20 år sedan från Somalia. Mona Walter lämnade islam och är idag kristen. Utifrån sina egna upplevelser och sin kunskap om vad skrifterna säger om hur en troende muslim ska leva, kritiserar hon islam. Mona Walter har utsatts för flera dödshot. (Läs mer om henne i kommande artiklar på Samtiden.)

Mona Walter. ©Samtiden

Mona Walter. ©Samtiden

I samband med demonstration stannade en kvinna på väg från tunnelbanan för att lyssna. Efter ett tag räckte damen upp handen och frågade demonstranterna:

– Jag har varit i Iran och träffat kristna, men ni säger att man inte får vara kristen där?

Mona Walter svarade:

– Du får inte lämna islam. De som är kristna i Iran idag måste antingen dölja sin tro eller gå under jord.

När kvinnan skakade på huvudet berättade Mona Walter om sitt eget öde:

– Det är inte bara i länder som Iran det fungerar så, även här i Sverige kontrollerar de troende muslimerna de andra och det är förbjudet att lämna islam. Jag är själv ett exempel på det – jag nekades att byta religion och när jag ändå gjorde det blev jag utfryst av min familj och trakasserad.

Den kvinnliga åhöraren frågade då hur hon själv kan protestera.

– Prata med människor och kontakta politiker, inte minst lokalpolitiker, och försök påverka. Säg nej till sharia i världen och säg nej till den inofficiella sharia som finns i Sverige, sa Mona Walter.