Det finns inofficiella shariadomstolar i våra svenska förorter. Det hävdar Mona Walter, tidigare muslim: ”De bestämmer över områden och agerar enligt islamska lagar”, säger hon. Men Sveriges inrikesminister menar att det inte stämmer.

Det är en politisk no-go-fråga: växande islamskt styre i förorter som Rinkeby i Stockholm och Hammarkullen i Göteborg. Konvertiten och islamkritikern Mona Walter säger att det handlar om att man förnekar verkligheten och vill lägga locket på.

"I tio år har jag försökt berätta för media i Sverige hur det fungerar, men de vill inte lyssna på mig, de vill förminska min erfarenhet", säger Mona Walter som kom till Sverige från Somalia för 20 år sedan och som i många år levt under islamska lagar, blivit misshandlad och utfryst för att hon vill lämna islam. ©Samtiden

”I tio år har jag försökt berätta för media i Sverige hur det fungerar, men de vill inte lyssna på mig, de vill förminska min erfarenhet”. Det säger Mona Walter som kom till Sverige från Somalia för 20 år sedan och som i många år levt under islamska lagar, blivit misshandlad och utfryst för att hon vill lämna islam. ©Samtiden

– Alla som påpekar eller ifrågasätter tystas ned, det är som att man vill sätta tejp över munnen på den som vill föra en diskussion i ämnet. Om du trots allt yttrar dig blir du antingen kallad islamofob eller rasist. Argumentet de alltid kastar en i ansiktet är att man ”sprider hat mot muslimer”, trots att det handlar om hur det faktiskt ser ut i delar av samhället idag.

Varför är ämnet så känsligt?

– Vänstermedia och vänsterpolitikerna har antingen missförstått islam eller så spelar de dumma. Jag tror de spelar dumma, för de vill ha muslimernas röster. Politikerna vill inkludera islam i vårt samhälle för man vill visa ”Vi är de goda, vi tar emot dig”. I gengäld förväntar man sig att få röster, det är ett slags utbyte.

– Det vet jag av egen erfarenhet för så fort jag blev svensk medborgare fick jag ett brev hem som uppmanade mig att rösta på Socialdemokraterna. Där stod det att Socialdemokraterna är ”det muslimvänliga partiet” och man refererade till Olof Palme, stödet till PLO och så vidare.

Mona Walter säger att integration är omöjlig och att islam kräver segregation.

– Vi kan lägga miljontals skattepengar på att försöka integrera muslimer till västvärlden och vår demokrati. Men det kommer inte att ske för de har egna lagar, egna värderingar och normer. De muslimska ledarna säger att samhället måste följa de islamska lagarna och normerna.

"2014 bjöd jag in feministerna för att demontsrerara mot att en kristen, höggravid kvinna skulle hängas i Sudan. Men de svenska feministerna tackade nej och skyllde på att de inte hann för de hade så mycket att göra inför valet", berättar Mona Walter. ©Samtiden

”2014 bjöd jag in feministerna för att demonstrera mot att en kristen, höggravid kvinna skulle hängas i Sudan. Men de svenska feministerna tackade nej och skyllde på att de inte hann för de hade så mycket att göra inför valet”, berättar Mona Walter. ©Samtiden

Beskriv några av de som anammas i svenska förorter.

– Mest påtagligt är att du inte kan klä dig som västerlänning – trots att vi är i västvärlden, i ett land där de här lagarna inte ska gälla för här har vi demokrati. Men om du som kvinna inte klär dig islamskt i förorten där islamska krafter styr, då ligger du illa till. Den som inte följder det riskerar att bli ofredad. Kvinnan ska underkasta sig mannen och Allah. För islam betyder underkastelse. Och kvinnor måste leva i underkastelse och följa koranen. Hon får inte sitta med en man som inte är hennes, och så vidare, säger Mona Walter.

– Det finns också oskuldsetik. Skrifterna säger att om du förlorar din oskuld utan att vara gift och någon bevisar det, ska du piskas hundra gånger. Det spelar ingen roll om du är kvinna eller man. Du har heller inte rätt att ha sex utanför äktenskapet. Skulle du trotsa det och det bevisas med graviditet då ska du, enligt sharia, bli stenad. Det går tillbaka till hur profeten Muhammed gjorde, han stenade kvinnor till döds, säger Mona Walter

– Nu kan de inte göra så för det skulle ju synas. Istället utövar de makt idag genom att påpeka moralen och övertyga muslimerna att följa islamska seder.

Finns det inofficiell shariapolis enligt dig?

– Ja, det såg jag redan för tio år sedan i Hammarkullen och Bergsjön. De unga killarna från moskén gick runt och sa: ”Täck dig annars kommer du till helvetet”. Eller ta exemplet om du som kvinna sitter på ett kafé, då går de fram till dig och säger ”Vad gör du här, din hora?”

– Moskén är själva domstolen. Imamerna är shariadomare, de sitter och bestämmer. De tvingar folk att leva efter koranen, efter islamska värderingar, säger Mona Walter.

Hur mycket insyn har det kommunala i moskéernas verksamhet i förorterna?

– Det vet ju det här! De tillåter det till och med och säger ”Vi har ju religionsfrihet i Sverige”. Men du har inte friheten att välja bort islam, det är en helt totalitär ideologi. Jag menar att kommunerna i dessa förorter inte vill kritisera. De vet exakt vad som pågår, de här religiösa ledarna är inofficiella poliser. Imamerna är de självklara ledarna, men det kan också vara andra auktoriteter, även kvinnor som säger ”Täck dig och prata med dina islamska syskon”.

Vad händer om du som kvinna inte följer påbuden?

– Du blir utstött, utfryst och jämställd med hora. Du blir helt enkelt socialt straffad – av samhället och din familj som förskjuter dig.

När Sveriges inrikesminister Anders Ygeman säger att det inte finns självutnämnd shariapolis i Sverige (Läs Samtidens intervju här), vad tänker du då?

– Då ljuger han! Eller så är han döv och blind. Det finns definitivt inofficiella sharia-auktoriteter i svenska förorter, det vet jag av egen erfarenhet. Jag har ju själv bott i ett sådant område och blivit utsatt för vad det innebär.

Inrikesminister Anders Ygeman, som här just har tecknat sitt självporträtt i en Expressen tv-sändning. ©Samtiden

Inrikesminister Anders Ygeman, som här just har tecknat sitt självporträtt i en Expressen tv-sändning under Almedalsveckan 2015. Strax efter, i en intervju med Samtiden, förnekade han att självutnämnd shariapolis existerar i Sverige. ©Samtiden

Vad är ditt budskap till inrikesministern?

– Han borde söka efter fakta och själv undersöka hur det förhåller sig på plats.

Mona Walter berättar vidare hur hon menar att det fungerar i moskén.

– Det är där man ber till Gud, men det är också där man smider politiska planer; hur man ska se till att alla muslimer blir riktiga muslimer, det vill säga följer skrifterna till hundra procent. Det är i moskén man styr det politiska, där fattas viktiga beslut. Så har det varit sedan Muhammeds tid, då planerade och utförde man till och med mord inne i moskén, säger hon.

Hur skulle västvärldens medborgare reagera om de kom i närkontakt med det du beskriver?

– De skulle bli chockade! Icke-muslimer förstår inte vad islamisterna planerar därinne. De som sitter i moskén har makt, det är som ett parlament. Forskar man om moskéns historia upptäcker man att moskén har religionen som täckmantel. Men egentligen är det ett politiskt hus, säger Mona Walter.

"Så fort islamisterna får makten sparker de ut vänstern", säger Mona Walter. ©Samtiden

”Så fort islamisterna får makten sparkar de ut vänstern”, säger Mona Walter. ©Samtiden

Hur skulle politikerna reagera på sederna och lagarna om islamska krafter tog över?

– Jag tror att de redan vet. Det är bara en fråga om tid. Men så fort islamisterna får makten sparkar de ut vänstern. De är inte bästa vänner, de utnyttjar dem bara för maktens skull.

Finns det belägg för att säga att ambitionen är att vinna suveränitet?

– O ja! Islams enda avsikt är ju att ta över världen och sprida att alla ska leva under Allahs lag. Det ser vi ju nu i Mellanöstern och Afrika.