Moderaterna lämnar ifrån sig placeringen som landets näst största parti till Sverigedemokraterna. Det säger julimätningen från Sentio. Är det en överraskning eller inte?

Samtiden begav sig ut på stan och ställde frågan:

Är du förvånad över den senaste tidens opinionsutveckling?

Kristtoffer. ©Samtiden

Kristoffer. ©Samtiden

Kristoffer, Västra Götaland

– Nej. Inte med tanke på hur politiken ser ut.

Marita. ©Samtiden

Marita. ©Samtiden

Marita, Västra Götaland

– Nej, jag är inte förvånad, men önskar att det vore annorlunda för jag är moderat. Jag tycker inte att M tagit tag i invandringsfrågan. De liksom de andra partierna tassar som katten runt het gröt. Alla tror att det ska gå åt fel hål om frågan lyfts, de är rädda för att förlora fler väljare. Men någon måste våga ta steget. Det handlar inte om att vi inte ska ha invandring, för de kan göra mycket inom vården etcetera. Men vi måste göra något bra av det och ta hand om dem som var här först, sysselsätta dem och sedan se till att få ett fungerande samhälle. Nu märker många att det blir problem även i sina närområden, cyklar och leksaker stjäls från trädgårdar och så vidare. Det är inte så konstigt att det blir så om de som kommer inte hit har en vettig sysselsättning.

Maria. ©Samtiden

Maria. ©Samtiden

Maria, Kungsbacka

– Ja, för jag kan inte förstå hur man kan tycka som SD. Men man har ju sett att det är många som röstar på dem.

 

Elisabeth. ©Samtiden

Elisabeth. ©Samtiden

Elisabeth, Västra Götaland

– Jo, jag är nog förvånad. Det är lite skrämmande att så många inte kan tänka sig att dela på Sverige. SD:s invandringspolitik ligger inte i linje med mina åsikter, men jag är inte insatt i deras ekonomiska politik.

 

Stefan. ©Samtiden

Stefan. ©Samtiden

Stefan, Göteborg

– Folk är rätt missnöjda tror jag. Många tycker att invandringspolitiken är för dålig och att integrationen inte fungerar. Och ingen vågar ta tag i frågan.