Först skulle han delta idag via telefonlänk. Sedan flyttades mötet till söndag, timmarna innan han flygs till toppmötet i Bryssel. På så vis kan statsministern fortsätta fira semester några dagar till. 

Europa arbetar febrilt för att undvika grekisk kollas och söndagens toppmöte beskrivs som det som kan avgöra EU:s största kris hittills. På söndag går tidsfristen ut, det är då det grekiska reformpaketet (som Samtiden skrivit om här) ska få antingen grönt eller rött ljus.

På hemmaplan sammankallades EU-nämnden med kort varsel för att samråda på fredagen. Först meddelade regeringskansliet att Magdalena Andersson väntades dra det faktiska läget klockan 10.00 och att statsministerns tid skulle vara kort därefter. Till skillnad från finansministern planerade däremot inte Stefan Löfven att vara på plats, utan delta via telefonlänk.

Nu flyttas samrådet, det möte som ska leda till ett inhämtande av mandat till söndagens avgörande möte i Bryssel, till klockan 13.00 på söndag. Det innebär att Stefan Löfven kan fortsätta fira semester i några dagar till, något som irriterat bland andra riksdagsledamoten Ulla Karlsson (M). I en artikel i helahalsingland.se riktade hon skarp kritik mot statsministerns prioritering att stanna i Örnsköldsvik. Hon krävde att statsministern skulle avbryta sin semester.

Beslutet försvaras av Löfvens kollegor.

”Han förtjänar att ha lite ledigt också även om han aldrig kan vara helt ledig. Han är ständigt i informationsflödet och i kontakt med folk. Han är säkert beredd att resa dit han behöver, säger Margot Wallström i expressen.se.

EU-nämndens samråd, som nu alltså blir på söndag istället för fredag, sker strax före statsministern flygs ner till toppmötet i Bryssel.

EU-nämndens ordförande Carl Schlyter, MP, menar att den nya tiden är mycket bättre – för att den svenska gruppen på så vis hinner ta del av resultatet från ett möte inom Eurogruppen på lördagen.

”Det finns inget färdigt förslag att ta ställning till än, så just därför är det bra att ha det på söndag. Hade vi haft det i morgon (fredag) hade vi inte haft samma underlag”, säger han till Expressen.