Omar El-Hussein är ett exempel som andra bör följa efter. Det anser IS som i propagandamagasinet Dabiq använder Köpenhamnsterroristen för att locka fler krigare. Men El-Husseins eventuella koppling till terrororganisationen är oklar.

I mitten av februari dödades två personer – 55-årige Finn Nørgaard och 37-årige Dan Uzan – och sex polismän sårades i en terrorattack i Köpenhamn. Mannen bakom attentatet, 22-årige dansk-palestinske Omar El-Hussein, som fick själv sätta livet till fördömdes av stora delar av världen samtidigt som det fanns de som prisade hans gärning. ”Vi är alla Omar. Må Allah välsigna dig”, skrev till exempel en 26-årig man från Aarhus på Facebook.

Och nu använder Islamiska staten, IS, El-Hussein som ett av flera dragplåster i en värvningskampanj. I en annons i senaste numret av Dabiq – organisationens PR-tidskrift – finns en bild på attentatsmannen från Danmark, beskriven som en kalifatets soldat, skriver Berlingske.
På helsidesannonsen, som uppmanar andra att ansluta sig till ”karavanen av Islamiska statens riddare i korsfararnas länder”, finns bilder av också andra ”hjältar” vars gemensamma nämnare är att de under det senaste året har stått bakom angrepp på olika håll i världen. Ett exempel är Man Haron Monis som i december stod bakom ett gisslandrama i ett kafé i Sydney i Australien då två personer, till slut också han själv, dödades. Bilder på männen som tidigt i somras begick massakern på en strand i Tunisien finns också med i annonsen, liksom de tre terroristerna som i januari angrep satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Andra personer, som enligt IS ska tjäna som inspirationskällor för terrorister in spe, är de som låg bakom moskébombningen i Kuwait samt den ensamme man som i juni halshögg sin chef vid ett attentat mot en fabrik i Lyon.

I annonsen finns också Amedy Coulibaly, som i samband med attentatet mot Charlie Hebdo dödade sammanlagt fem människor, bland annat fyra som han hade tagit som gisslan i en judisk kosherbutik. Att just han hade anknytning till Islamiska staten kunde senare dokumenteras, men det är inte alla som i kampanjen påstås vara IS-krigare som verkligen också var det.
I fallet El-Hussein finns det fortfarande ingenting som knyter honom till IS och när det gäller attentatet mot Charlie Hebdo var det al-Qaida på Arabiska halvön som stod bakom, även om Islamiska staten först gick ut och påtog sig äran.
Och detta att skryta med illdåd, alldeles oavsett om det finns kopplingar eller om man har kommunicerat med terroristerna innan angreppen, är en vanlig IS-taktik. Det är organisationen känd för, menar Thomas Hegghammer, seniorforskare vid Försvarets forskningsinstitut i Norge.
− De tar på sig äran för allt, säger han till Berlingske.

Enligt Thomas Elkjer Nissen, forskare i strategisk kommunikation vid Försvarsakademin i Köpenhamn, handlar det om att IS hela tiden måste bevisa sin effektivitet och förmåga att värva personer i Väst.
− Och då inte bara till att resa till kalifatet utan också till att agera som ”lonely wolfs” i Europa, säger han.
Att en IS-strategi är att försöka värva ensamma gärningsmän – ”lonely wolves” – i Europa är ett känt faktum, menar de båda forskare som tidningen har talat med. En fördel med sådana angrepp är att de ofta inte är så synliga på underrättelsetjänsternas radar och att det inte heller krävs  utbildningsresa till Syrien och Irak. Men samtidigt finns nackdelar. Thomas Hegghammer pekar på att attackerna blir mer oprecisa eftersom terroristerna inte tränas i hur ett angrepp ska utföras och inte heller får instruktioner om vilka mål som anses vara de bästa. Därmed brister attackerna i professionalitet, påpekar han.