Det var ett stort – både nationellt och internationellt – mediaintresse när Järva Pride genomförde sin manifestation. ”Jag är mycket nöjd, evenemanget är ett bevis på att vi har lyckats utmana Stockholm Pride som inte agerat i dessa förorter”, sa arrangören Jan Sjunnesson.

Kritiserade Järva Pride började på torget i Tensta vid onsdagslunch. De 25-30 deltagarna manifesterade homosexuellas rättigheter och yttrandefrihet genom att promenera via Rinkeby torg och Kista till slutmålet Husby.

Jan Sjunnesson. ©Samtiden

Jan Sjunnesson. ©Samtiden

Initiativtagare och arrangör Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för Samtiden, numera arrangör av föreläsningar och redaktör för Avpixlat, summerade dagen:

– Det har gått väldigt bra och det har varit ett stort massmedialt intresse eftersom folk har varit irriterade på den här paraden.

Motmanifestationens deltagare var uttrycksfulla. ©Samtiden

Motmanifestationens deltagare var uttrycksfulla. ©Samtiden

För att distrahera uppmärksamheten kring Järva Pride samlades motdemonstranter i Husby. Deras evenemang kallades antirasistiskt häng.

Även Kvinnors Nätverk, en organisation som till exempel inte alls stödde Hijabuppropet 2013, var på plats i Husby med budskap som ”Riv murarna, försvara rätten till asyl, lika rättigheter oavsett kön, sexualitet, religion och kultur”.

Organisationen Kvinnors Nätverk deltog i demonstrationen mot Järva Pride. ©SAMTIDEN

Organisationen Kvinnors Nätverk deltog i demonstrationen mot Järva Pride. ©SAMTIDEN

På frågan varför de marscherade mot Järva Pride, svarade deras plakatbärare att ”När man diskuterar med dem (Järva Pride) på djupet, kommer en rasistisk retorik fram”.

– Det är ett medvetet missförstånd. Vår manifestation hade inget att göra med rasism, religionen eller var man född, sa Jan Sjunnesson.

Jennifer Black. ©Samtiden

Jennifer Black. ©Samtiden

Även Jennifer Black, en av deltagarna i Järva Pride, försökte föra dialog med representanten från Kvinnors Nätverk.

– Men hon sa direkt till mig: ”Du har inget här att göra”. Då ifrågasatte jag hur hon kan representera något som ska vara solidariskt och samtidigt skjutsa bort oss. ”Jamen, ni är ju rasister”, svarade hon då. Varvid jag replikerade: ”Hur kan du säga det, jag är ju själv invandrare och gay”. Varvid hon svarade: ”Men det är ju skillnad mellan muslimer och islam”.

Jennifer Black berättade att kvinnan blev svarslös när hon sa att det var just så ”Jimmie Åkesson inledde sitt Almedalstal”.

Deltagarna i Järva Pride fick också i viss utsträckning klä skott då vissa bland lokalbefolkningen i de norra Stockholmsförorterna kallade dem för SD-bögar.

– Det är ju befängt. Vår manifestation hade inget med SD att göra. Utan det är ju så att i innerstaden har man haft Pridedemonstrationer i 15 år och nu var det dags att röra sig mot andra delar av Stockholm, sa Jan Sjunnesson.

På Husby torg var det folksamling. ©Samtiden

Många samlades på Husby torg. ©Samtiden

Några ungdomar som Samtiden talade med gav uttryck för att man hade hoppats på en catfight mellan de olika gaymanifestanterna. Nu möttes aldrig de båda grupperna, polisen särade nämligen dem åt i Husby.

Den största gnistan i Husby uppstod när en uppskärrad man tog till orda på torget och proklamerade att homosexualitet inte är rätt, samtidigt som han gjorde gester mot sin rumpa. Ett tilltag som fick flera att skratta högt. Men polisen ryckte genast in och sa till mannen att sänka sitt höga tonläge.

– Vi gillar inte bögar, det är förbjudet inom islam, sa en ung man apropå sina kamraters reaktion.

Jan Sjunnesson menade att förorterna behöver vänja sig vid den här typen av arrangemang.

– Precis som på Södermalm i Stockholm behöver även de i förorter som Rinkeby och Husby veta att så här är Sverige. Det är ett land som är öppet för olika sexuella läggningar och svenskar är toleranta när det gäller sexuella uttryck, sa han.

Sjunnesson sa att manifestationen gick lugnt till, trots att några av deltagarna råkade ut för stenkastning vid ett tillfälle.

– Det har varit välorganiserat och vi blev inte utsatta för något riktigt allvarligt. Faktum är att när vi kom in på Rinkeby Torg och dansade och pussades lite, log folk. Det var precis som jag trodde att det skulle vara. Det vill säga inga homofobiska provokationer eller aggressioner. Men man ska också komma ihåg att vi besökte platser där folk inte så väl känner till arrangemanget Pride.

Protestlistor mot Järva Pride. Samtiden bevittnade hur till och med barn uppmundtrades att skriva på. ©Samtiden

Protestlistor mot Järva Pride. Samtiden bevittnade hur till och med barn uppmundtrades att skriva på. ©Samtiden

Bland motdemonstranterna, de flesta med regnbågsflaggor och budskap om antirasism, var oförståelsen och kritiken mot Järva Pride stor.

– Jag undrar vad fan de håller på med, sa en ung kvinna till Samtiden.

Hon berättade också att hon inte hade för avsikt att försöka samtala med Järva Pride-deltagarna. Tillsammans med sina kamrater skanderade hon sedan repetetivt: ”Inga rasister på våra gator”.

– Det här har visat att de som arrangerar Stockholm Pride behöver ifrågasättas och utmanas, det här är något de borde ha gjort. Istället gjorde vi det och då blev de rädda om sina privilegier, sin makt och sina bidrags- och annonsmiljoner. Som i vilket etablissemang som helst finns det också inom den här rörelsen fasta strukturer där folk inte vågar ifrågasätta. De är trygga med att de ska kunna fortsätta att göra som de alltid har gjort tack vare sina pengar och tjänster. Men vi har lyckats utmana dem! sa Jan Sjunnesson.

Trummor och dans var tongivande inslag på det "antirasistiska hänget". ©Samtiden

Trummor och dans var tongivande inslag på det ”antirasistiska hänget”. ©Samtiden

Järva Pride fick under sin promenad mellan de fyra förorterna sällskap av 35 journalister och 20 poliser.

– Jag har väl gjort cirka 20 intervjuer, både med nationell och internationell media. Igår pratade jag till exempel med Quatar och nyss blev jag intervjuad av journalister från Slovenien och Danmark. I vårt tåg gick också en reporter från världens största nyhetsbyrå, AP, Associated Press, berättade jan Sjunnesson.

– Och SVT intervjuade mig. De var inte särskilt opartiska, de vinklade väldigt kritiskt. När jag under tåget höll en man i handen frågade SVT om vi var ihop. Jag svarade att de inte hade med det att göra. SVT har varit väldigt negativa till det här arrangemanget och gjort allt för att misskreditera oss.