Akterna i det grekiska dramat avlöser varandra raskt just nu. I söndags röstade 61 procent av befolkningen nej till långivarnas krav på åtstramningar, i måndags avgick landets finansminister Yanis Varoufakis och i onsdags lämnade Aten in en ansökan om nödlån till den europeiska räddningsfonden, ESM.

Det ser inte ut att bli någon längre konstpaus, för redan på torsdag kväll är det dags för nästa, avgörande scen. Då ska en fullständig reformplan presenteras inför det avgörande EU-toppmötet i helgen. Söndag är, enligt EU:s toppledare, slutdatum för att rädda Grekland från konkurs och undvika Grexit.

Den ansökan som Grekland nu har lämnat in till ESM handlar om ett treårigt program. I gengäld lovar Grekland att genomföra vidsträckta ”ekonomiska reformer”, rapporterar AFP.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras sade i Europaparlamentet i Strasbourg på onsdagen att han känner sig säker på att kunna möta de krav och deadlines som ställts inför helgens möte.

Nu väntar omvärlden med spänning på nästa akt. Under tiden kommer många förståsigpåare att titta in i spåkulan för att sia om landets framtid. Samtiden ställde frågan till folk på stan:

Vad tror du kommer hända med Grekland?

 

Eva. ©Samtiden

Eva. ©Samtiden

Eva, Stockholm

– Jag tror inte att de får vara kvar inom EU. Det blir nog drachmer som gäller snart i Grekland.

Erland. ©Samtiden

Erland. ©Samtiden

 

Erland, Stockholm

– Risken är väl att det blir kaosartat några veckor till innan man landar i något slags beslut. Men det kommer att vara jättestora problem i tio-femton år till och jag tror inte att de kommer vara kvar inom unionen, det visade ju helgens folkomröstning. Om jag skulle våga åka till Grekland på semester? Javisst! Fast inte just nu.

 

 

Maria och Jane. ©Samtiden

Maria och Jane. ©Samtiden

Maria och Jane, Sydsverige

– Vi tror att de blir kvar inom Europaunionen för de låter nog inte något land gå ur – när det väl kommit in.

 

Lisbeth och Lene, Danmark

– Vi hoppas de klarar sig, att de finner en lösning. Grekland har mycket stora problem så klart och landet kommer knappast att vara kvar inom EU.

Lisbeth och Lene. ©Samtiden

Lisbeth och Lene. ©Samtiden