Att britterna inte vill ha in asylsökare beror på främlingsfientlighet och debatten om Calais är grovt överdriven. Detta enligt FN:s Peter Sutherland. Yttrandet fälls samtidigt som krisen vid engelska kanalen tilltar och brittisk ekonomi förlorar 250 miljoner pund om dagen.

Kaoset i Calais fortsätter. För fjärde natten i rad stormade hundratals asylsökare stängslet vid ingången till tunneln under Engelska kanalen i försöken att hoppa på en transport på väg till Kent. För ”England eller döden” är vad som gäller för de horder av flyktingar som i tusentals har tagit sig till norra Frankrike i hopp om att kunna nå och söka asyl i det förlovade landet – Storbritannien. Man räknar med att cirka 5 000 flyktingar, i huvudsak från Eritrea, Syrien, Afghanistan, Somalia och Sudan nu befinner sig i Calais − dubbelt så många som i höstas och de flesta har slagit sig ner i det läger som i folkmun nu kallas ”The Jungle”.

Bara sedan i måndags har 4 000 försök gjorts att nå tunneln och trots alla försök att hindra migranterna att ta sig över till Storbritannien, antas 148 personer ändå ha lyckats. Men det kunde ha varit ännu fler; sedan början av juni har brittisk polis hittat över 400 flyktingar som gömt sig i bilar. På torsdagen upptäcktes till exempel en 26-årig sudanesisk fripassagerare som hade klarat överfarten genom att i två timmar ligga och trycka i en hästtransport.

Men många får betala drömmen om ett liv i Storbritannien med sina liv. Så sent som i tisdags dog en 25−30-årig man från Sudan. Enligt fransk polis krossades han troligen av en lastbil efter att han lyckades hänga sig fast under fordonet i samband med det kaos som utbröt när – lågt räknat – 1 500 personer stormade tunneln. BBC uppger att han är flyktingkaosets nionde dödsoffer bara sedan i juni.
Polisen – både den franska och den brittiska – dignar under bördan, trots förstärkningar och i Storbritannien höjs nu röster för att militär måste sättas in för att återställa ordningen.
Tories Gerald Howarth, tidigare försvarsminister, nu parlamentsledamot, kan till och med tänka sig att myndigheterna bör överväga att stänga tunneln.
− För så här kan det inte fortsätta. Den här krisen och invandringen i allmänhet kommer att dominera folkomröstningen om EU. Vi måste ta tillbaka kontrollen över immigrationen, säger han.

På den brittiska sidan är lastbilsköerna i det närmaste ofattbart långa. Chaufförerna, som sitter fast, på M 20, – pulsådermotorvägen som leder till Calais – säger att det kommer att ta 18 timmar att nå fram till kanaltunneln eftersom ytterligare 6 000 fordon på torsdagskvällen anslöt sig till kön, uppger Daily Mail.
Flyktingkaoset innebär också ett hårt slag för brittisk ekonomi. Redan nu räknar man med ett tapp på 250 miljoner pund varje dag, en situation som inte förbättras av att den nattliga godstransportsverksamheten kraftigt har reducerats just för att ge fripassagerare färre möjligheter.
Samtidigt med detta signalerar grevskapet Kent att de sociala myndigheterna inte längre klarar den ekonomiska börda som ett ständigt växande antal ensamkommande asylsökande minderåriga innebär.

I det brittiska parlamentet haglar anklagelserna både mot Frankrike, som man menar inte gör tillräckligt, och mot David Cameron som sägs ha tappat kontrollen helt.
Premiärministern har för övrig fått på pälsen efter sitt uttalande om att hela krisen orsakas av  den ”svärm av människor” som korsar Medelhavet.
Labours Hariett Harman anser att Cameron piskar upp stämningen mot flyktingarna.
− Och han borde komma ihåg att han pratar om människor, inte insekter, säger hon.
David Cameron har tidigare varnat för att krisen inte får leda till ett brittisk fingerpekande mot Frankrike. I stället förordar han fortsatt samarbete länderna emellan, något som han också upprepade i ett tal som han höll i Vietnam på torsdagsmorgonen, samtidigt som han svor på att alla resurser ska sättas in för att de brittiska gränserna ska säkras.

Men premiärministerns utfästelser imponerar inte på Ukip-ledaren Nigel Farage, som för övrigt också fördömer Camerons beskrivning av flyktingarna som ”svärmar”.
− Det är inget språk som jag skulle använda, säger han.
Att Cameron skulle kunna stoppa den illegala flyktingströmmen till Storbritannien säger sig Farage tro först när han ser det.
− Under fem år med konservativt styre har ingenting förbättrats. Ord är ju bra, men vad är det han faktiskt tänker göra? Premiärministern försöker låta tuff, men om han menar vad han säger är en annan fråga, fortsätter Nigel Farage.

Mitt i detta kaos, som närmast får beskrivas som totalt, kommer då irländaren Peter Sutherland, sedan 2006 FN-chefens särskilda representant i frågor om internationell migration och utveckling, med uttalanden som retar gallfeber på britterna. Och det är för övrigt inte första gången som han gör minst sagt kontroversiella uttalanden och frikostigt delar ut råd om fördelarna med immigration och multikulturalism.
I juni 2012 lät han i ett tal i det brittiska överhuset förstå att etnisk homogenitet är av ondo och att EU måste göra allt för att medlemsländerna ska underminera den. Enligt Sutherland riskerar unionens framtida välstånd att braka ihop om inte mångkulturalism införs tillräckligt snabbt.
Men nu är det britterna som han tar i upptuktelse. Skälet till att de vill hålla ekonomiska flyktingar borta från Storbritannien är enligt Sutherland bara ett:
− Ett främlingsfientligt svar på frågan om fri rörlighet. Och min uppfattning är att debatten om Calais är grovt överdriven, säger han och fortsätter:
− Vi talar här om ett antal människor – ett relativt sett litet antal sett till vad andra länder måste göra – som lever under fruktansvärda förhållanden och som måste hanteras av Frankrike och/eller Storbritannien.

Det är uttalanden som inte står oemotsagda. Andrew Percy, parlamentsledamot för Tories, avfärdar irländarens påståenden som ”löjeväckande”.
− Den bästa reaktion som utvalda utövare av goda gärningar i FN kan komma med, när regeringen försöker säkra våra gränser och svara upp till de bekymmer som det brittiska folket har, är att anklaga ministrar – i förlängningen också allmänheten – för främlingsfientlighet. Det är patetiskt, säger han.