När han lämnade Iran kunde han också lämna islam. Nu kämpar Mehrdad Ghobadi Pasha för att Sverige ska förbli ett land där människor får tänka och säga vad de vill.

Mehrdad Ghobadi Pasha, som har persiskt ursprung, söker tillsammans med sin familj uppehållstillstånd i Sverige. Asylskälen är både religiösa och politiska, säger han till Samtiden. Mehrdad Ghobadi Pasha berättar hur det gick till när han flydde från, som han formulerar det, en regim som förtrycker.

– Jag ville lämna islam och kände mig hotad och rädd i Iran.

Via ett direktflyg kom han till Sverige 2012. Nu hoppas familjen; hustrun och den åttaåriga dottern – som pratar svenska utan brytning – på ett fortsatt liv i Sverige. Att åka tillbaka till det gamla hemlandet vore lika med döden.

– Jag har sett vad de troende muslimerna gör mot människor som inte lyder eller ifrågasätter. Jag har sett tortyr och avrättningar. Det är samma grymma lagar i Iran som i Saudiarabien och Irak.

– De vill knuffa folk mot paradiset, men det är en lögn. De tvingar människor att tro på den, säger han.

Mehrdad Ghobadi Pasha, som konverterat till kristendomen, är engagerad i Set My People Free, en internationell organisation som jobbar för att ex-muslimer ska kunna få leva sitt liv och praktisera sin nya religion utan att bli hotade eller fördömda av de som tror på Koranen och de övriga skrifterna.

– Islam är en väldigt, väldigt farlig religion som kräver att människor lever sina liv utifrån lagar och skrifter som skrevs för 1400 år sen, säger Mehrdad Ghobadi Pasha.

Före flykten jobbade den 40-årige el-ingenjören i många olika städer i Iran. Han säger att han tyckte illa om landets strikta religiösa lagar och skrämdes av utvecklingen i omvärlden.

– Att leva granne med länder där Isis tar makten innebär att du är väldigt medveten om hur farligt det är och hur barbariska de är.

– Jag vill aldrig mer bo på en plats där jag måste möta muslimer som tror på skrifterna, islams trosbekännelse.

Istället är han tacksam för att få vara i ett samhälle där man får tänka och säga vad man vill.

– Men nu växer gruppen av islamister också här i Sverige och det skrämmer mig. Jag är rädd för barnens skull och det är därför jag engagerar mig – jag vet ju vad det innebär om de får kontroll.

Han ser bekymrad ut och säger:

– Sverige kommer att få stora problem. Politikerna måste se till att dessa krafter inte får chans att bilda kluster, det är inte bra att parallellsamhällen får fotfäste. Det är farligt.