I går, onsdag, avkunnades en historisk dom i Danmark. För första gången någonsin har en person, dömd för terrorbrott, fråntagits sitt danska medborgarskap. Straffet blev dessutom fyra års fängelse och livstids utvisning.

Said Mansour, en 55-årig dansk-marockan, är en känd och kontroversiell person i Danmark, som rätten nu för andra gången har förklarat skyldig till att ha uppmanat till terrorbrott. Första gången var 2007 då han dömdes till 3,5 års fängelse, då han för övrigt var den förste i Danmark som åtalades efter den då nya terrorparagrafen. Men Mansour hade redan innan dess gjort sig bemärkt genom att förkunna att 11/9-attackerna var att betrakta som en ”godartad” form av terrorism.
Det var just efter attackerna i USA 2001 som den dåvarande borgerliga regeringen – bestående av Venstre och Konservative Folkeparti – genom en ändring i medborgarrättslagen öppnade för möjligheten att frånta terrordömda deras medborgarskap. Och den åtgärden har alltså för första gången tillämpats nu.

I förra veckan fann hovrätten Mansour skyldig till att ha stöttat terrorism, uppmanat till mord på namngivna personer och ha brutit mot den så kallade racismeparagrafen – den danska motsvarigheten till hets mot folkgrupp –, skriver danska TV2.
Några av de olagliga uttalandena har Mansour förmedlat via e-mejl och Facebook och därtill kommer att Östra hovrätten, som finns i Köpenhamn, har funnit honom skyldig till att främja terror genom att sprida tre böcker skrivna av den jordanske hatpredikanten Abu Qatada.

Förutom att bli fråntagen medborgarskapet, dömdes Mansour till fängelse och utvisning på livstid, men att det verkligen kommer att bli en förvisning är mycket tveksamt. Mansour, som är bördig från Casablanca i Marocko, har i rätten förklarat att en utvisning dit sannolikt kommer att leda till att han avrättas. Danmark får inte utvisa personer till länder där de riskerar övergrepp eller förföljelse och därmed är det troligt att den nu dömde terroristen kommer att stanna i landet på det som kallas ”tålt ophold”. En tillvaro som han, i så fall, får dela med 68 andra dömda i Danmark.

De borgerliga partierna, som fram till valet nu i juni, har varit i opposition i fyra år, har länge hävdat att de som är på ”tålt ophold” i väntan på utvisning har fått en allt för mild behandling, men nu aviserar Venstres Inger Støjberg, ny invandrings-, integrations-, och bostadsminister, hårdare tag.
− När man är på tålt ophold i Danmark ska man inte ha det speciellt trevligt, säger hon till TV2  i anledning av att debatten om ”tålt ophold” i och med domen mot Mansour har tagit ny fart.
Riktigt vilka åtgärden regeringen ska vidta vet hon ännu inte, men hon slår fast att reglerna ska ses över inom en mycket snar framtid.

Inger Støjberg har tidigare luftat tankarna på fotbojor och det är en möjlighet som hon nu inte utesluter.
− Vi ska titta på alla de möjligheter som finns. Jag vill inte avvisa någonting för vi ska ha koll på de personer som är på ”tålt ophold”, säger hon.
Said Mansour kom till Danmark 1983 och blev dansk medborgare fem år senare. Enligt hans försvarsadvokat kommer domen sannolikt att överklagas till Högsta domstolen.